Tarpininkaujant Europos Sąjungai, kaimyninės Balkanų šalyse pirmąkart per beveik metus atnaujino jau dešimtmetį besitęsiančias derybas, vildamosi išspręsti nesutarimus, tebetemdančius jų santykius praėjus daugiau kaip 20 metų nuo jų atsiskyrimo per karą.

Serbija atsisako pripažinti Kosovo vienašališkai paskelbtą nepriklausomybę, kai ši provincija atsiskyrė per kruviną 1998–1999 metų konfliktą, užbaigtą tik NATO pradėjus bombarduoti serbų pajėgas.

Antradienį surengtas susitikimas buvo pirmasis nuo reformas palaikančio Kosovo kairiųjų pažiūrų premjero Albino Kurti triuškinamos pergalės per vasarį įvykusius parlamento rinkimus. Kosovo vyriausybės vadovas žadėjo per derybas su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučičiumi laikytis naujos taktikos.

Kai abu lyderiai dėstė savo pozicijas, atmosfera atrodė kaistanti.

A. Vučičius tvirtino, kad A. Kurti „reikalavo“, jog Serbija pripažintų Kosovo suverenitetą ir atsisakė diskutuoti apie 2013 metų susitarimą, pagal kurį Kosove turėjo būti įkurta dešimt serbiškų „savivaldybių“, nors šis planas niekada nebuvo įgyvendintas.

„Dar niekada per savo gyvenime nebuvau dalyvavęs tokiame susitikime. Visiškas atsakomybės stygius“, – televizijai sakė A. Vučičius.

„Tas žmogus [A. Kurti] manęs paklausė: „Kada ketinate pripažinti nepriklausomą Kosovą?“ Pasakiau jam, kad niekada – ir jis pratrūko“, – tęsė Serbijos lyderis.

A. Kurti savo ruožtu derybas vadino „konstruktyviomis“.

„Dalyvausime šiame procese, kuris yra sudėtingas, – jis sakė Kosovo žiniasklaidai. – Serbijos pusė kalbėjo apie senus pasiūlymus, mes pateikėme keturis naujus pasiūlymus, bet Serbijos pusė jų atsisakė.“

ES pasiuntinys Miroslavas Lajčakas pripažino: „Susitikimas nebuvo lengvas, bet svarbu, kad jis įvyko.“

„Abu lyderiai labai tiesiai ir atvirai kalbėjo, ko kiekvienas jų nori iš šio dialogo“, – pridūrė diplomatas.

Nepaisant įtemptos atmosferos, abi pusės sutarė derybas tęsti. Pasak M. Lajčako, naujas ratas galėtų įvykti „iki liepos pabaigos“.

ES ir JAV spaudžia abi šalis sugrįžti prie derybų stalo nuo to laiko, kai Kosove pasikeitė valdžia.

Derybos atsinaujino JAV prezidentui Joe Bidenas Briuselyje susitikus su ES vadovais per savo kelionę Europoje, bet nebuvo jokių planų, kad jis arba kiti amerikiečių pareigūnai susitiks su Kosovo ir Serbijos lyderiais.

Jungtinės Valstijos, vadovavusios NATO operacijai, padėjusiai išvyti serbų pajėgas, skyrė daug dėmesio Kosovui, kai kada vadinamam labiausiai proamerikietiška šalimi pasaulyje.

Kosovo nepriklausomybę yra pripažinusios daugiau kaip 100 šalių, bet Serbija jį tebelaiko savo pietine provincija. Belgrado poziciją taip pat remia Rusija ir Kinija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)