„Pačiu artimiausiu metu Šušoje atidarysime generalinį konsulatą“, – po šiame didelę simbolinę reikšmę turinčiame mieste įvykusių derybų su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu sakė R. T. Erdoganas.

Jis pridūrė, kad generalinio konsulato atidarymas sustiprins Turkijos dalyvavimą regione.

Azerbaidžano prezidentas savo ruožtu pažymėjo, kad antradienį pasirašytoje Šušos deklaracijoje minimas ir transporto jungčių tarp Azerbaidžano ir Turkijos sukūrimas.

„Tai naujos geopolitinės situacijos po antro Karabacho karo išdava. Šiandien mes ne tik kalbame apie Zangezūro koridorių, geležinkeliu ir keliu sujungsiantį Azerbaidžaną su Turkija, bet ir kuriame jį praktiniais darbais“, – sakė I. Aliyevas.

Šušos miestą Ankaros sąjungininkas Azerbaidžanas atkovojo per praėjusiais metais vykusį karą su Armėnija dėl Kalnų Karabacho regiono.

Turkija rugsėjį kilusio ir šešias savaites trukusio konflikto metu buvo svarbi Azerbaidžano palaikytoja. Kovos, pareikalavusios maždaug 6 tūkst. gyvybių, baigėsi ugnies nutraukimu tarpininkaujant Rusijai.

Pagal paliaubų susitarimą Jerevanas atidavė dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, tarp jų Šušą, kurią ir armėnai, ir azerbaidžaniečiai laiko savo kultūros lopšiu.

Miestas tvirtovė stovi ant uolų apie 15 km nuo Kalnų Karabacho didžiausio miesto Stepanakerto (Chankendi). Azerbaidžano pajėgoms lapkritį užėmus Šušą įvyko karo persilaužimas.

R. T. Erdoganas į Baku atvyko anksti antradienį, pranešė Azerbaidžano valstybinė naujienų agentūra „AzerTac“.

Vizito metu R. T. Erdoganas taip pat turi pasakyti kalbą Azerbaidžano parlamentui, o trečiadienį stebės 2020 metų Europos futbolo čempionato Turkijos ir Velso rinktinių varžybas Baku.

Ankara, daug metų padedanti apginkluoti ir parengti Azerbaidžano kariuomenę, daugelio buvo kaltinama samdinių iš Sirijos pasiuntimu padėti Baku armijai, bet šiuos įtarimus neigia.

Azerbaidžano, kurio gyventojai kalba viena iš tiurkų kalbų, karinis triumfas prieš Armėniją buvo svarbi geopolitinė R. T. Erdogano sėkmė, Ankarai siekiant stiprinti savo įtaką buvusiame sovietiniame Kaukazo regione.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)