Toks posėdis yra būtinas, kad vyriausybė galėtų pristatyti ataskaitą apie pastarojo meto kibernetines atakas Lenkijoje, televizijai „Polsat News“ sakė P. Muelleris.

Lenkijos parlamentas pranešė, kad trečiadienį už uždarų durų surengs sesiją virtinei, pasak vyriausybės, beprecedenčių kibernetinių atakų prieš šalį aptarti.

„Išklausysime premjero paaiškinimų ir informacijos“, – antradienį žurnalistams sakė parlamento pirmininko pavaduotoja Malgorzata Kidawa-Blonska.

Neseniai buvo įsilaužta į premjero Mateuszo Morawieckio kanceliarijos vadovo Michalo Dworczyko ir jo žmonos elektroninį paštą bei socialinės žiniasklaidos paskyras.

Kai kurie elektroniniai laiškai iš ten vėliau buvo paskelbti per šifruojamąją susirašinėjimo sistemą „Telegram“.

P. Muelleris pareiškė, kad šie incidentai kelia susirūpinimą, bet pabrėžė, jog programišių taikiklyje buvo atsidūręs ne tik M. Dworczykas, bet ir kiti pareigūnai.

„Išpuolių mastas yra labai rimtas“, – pažymėjo vyriausybės atstovas. Anot jo, M. Morawieckis nori per posėdį „pristatyti šių labai plačių išpuolių, kurie daro įtaką Lenkijai, mastą“.

Įtariama, kad Rusija gali būti daugelio išpuolių vykdytoja. Lenkų saugumo tarnybos dažnai kalba apie dezinformaciją ir įsilaužimus, kuriais siekiama susilpninti Lenkijos pozicijas tarptautinėje arenoje arba sukelti įtampą jos ryšiuose su Vakarų partneriais. Daug kas tai vertina kaip strateginį Kremliaus tikslą.

M. Dworczykas paneigė vietos žiniasklaidos pranešimus, kad jo elektroninio pašto dėžutėje buvo slaptų oficialių dokumentų, ir sakė, kad dalis paskelbtos informacijos bei elektroninių laiškų yra suklastota.

„Šių žinučių sintaksė ir kalba, taip pat paskelbtų failų metaduomenys rodo, kad šią medžiagą galėjo parengti ir surinkti rusakalbiai“, – praėjusią savaitę sakė M. Dworczykas.