„Spinduliuotės lygiai aplink atominę elektrinę nėra nenormaliai pakitę, saugumas garantuojamas“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Televizija CNN anksčiau pranešė, kad JAV vyriausybė tikrina pranešimą apie nuotėkį iš Taišano elektrinės, esančios tankiai apgyvendintoje Guangdongo provincijoje Kinijos pietuose.

JAV transliuotojas paskelbė, kad Prancūzijos bendrovė „Framatome“, viena iš Taišano jėgainės akcininkių, perspėjo apie „betarpišką radiologinę grėsmę“.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame „Framatome“ pranešime sakoma, kad bendrovė „padeda spręsti veikimo problemą“, bet jėgainė veikia „neperžengdama saugos parametrų“.

Nuo 2018 metų veikianti Taišano jėgainė yra viena pirmųjų pasaulyje, kurioje buvo įrengti naujos kartos EPR reaktoriai. Šio tipo suspausto vandens reaktorių statybos projektai Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Suomijoje užsitęsė ne vienus metus ilgiau nei planuota.

Taišano jėgainėje, esančioje Guandongo pakrantėje netoli Kinijos finansų centro Honkongo, šiuo metu veikia du EPR reaktorių blokai.

Prancūzijos energetikos milžinė EDF, valdanti daugumą „Framatome“ akcijų, nurodė, kad Taišano jėgainės 1-ojo reaktoriaus pirminiame aušinimo kontūre susikaupė inertinių dujų.

Inertinės dujos yra chemiškai mažai aktyvūs elementai. Iš Taišano elektrinės sistemų buvo išleidžiamas ksenonas ir kriptonas, AFP nurodė EDF atstovas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Šios dujos į aušinimo sistemą prasiskverbė, kai buvo pažeisti dalies branduolinio kuro rinklių apvalkalai, sakė EDF atstovas.

Dujos buvo surinktos ir apdorotas, kad iš jų būtų pašalintos viso radioaktyvios priemaišos, o vėliau – išleistos į aplinką. Pasak bendrovės atstovo, toks procesas yra įprastas ir „atitinka taisykles“.

EDF dėl šio incidento sušaukė jėgainės valdybos nepaprastąjį posėdį.

Zhao Lijianas antradienį pridūrė, kad „Kinijos atominės elektrinės išlaikė gerą veiklos istoriją, jose nebuvo incidentų, paveikusių aplinką arba visuomenės sveikatą“.

„Šiek tiek didesnė“ spinduliuotė

Kaip nurodoma Kinijos nacionalinės branduolinės saugos administracijos tinklalapyje, pastaraisiais mėnesiais Taišane buvo tik vienas incidentas – balandžio 5-ąją buvo pranešta, jog „nedidelis kiekis radioaktyvių dujų netikėtai pateko“ į elektrinės 1-ojo bloko vamzdyną.

Pranešime sakoma, kad incidentas buvo ištirtas ir kad per jį pasklidęs dujų kiekis atitinka 0,00044 proc. metinės išlakų normos.

Kol kas neaišku, ar balandį įvykęs incidentas kaip nors susijęs su pastarąja padėtimi, į kurią dėmesį atkreipė „Framatome“.

Pekine įsikūrusio Carnegie-Tsinghua pasaulinės politikos centro Branduolinės politikos programos vyriausiasis darbuotojas Zhao Tongas sakė AFP, kad informavimo apie šį incidentą būdas pabrėžė pasitikėjimo Kinija stygių.

„Jeigu šio incidento Taišano jėgainėje detalės būtų gautos tiesiogiai iš Kinijos vyriausybės... o ne prancūzų bendrovės ir vėliau pasigautos Vakarų žiniasklaidos, būtų lengviau išvengti nebūtinų perlenkimų vertinant šio incidento rimtumą“, – pabrėžė jis.

Remdamasis Kinijos vyriausybės agentūrų paskelbta informacija, Zhao Tongas sakė, kad „dabartinis spinduliuotės lygis šiek tiek didesnis negu šalia kitų elektrinių Kinijoje, bet jis vis dar neviršija bendrojo aplinkos spinduliuotės fono Guangdonge“.

Atominės elektrinės 2019 metais pagamino mažiau kaip 5 proc. Kinijoje suvartojamos elektros energijos, nurodo Nacionalinė energetikos administracija. Tačiau ši dalis ilgainiui turėtų didėti, Pekinui dedant pastangas, kad šalis iki 2060 metų taptų neutrali klimatui.

Kinijoje šiuo metu veikia 47 atominės jėgainės, kurių bendra pagaminamos elektros energijos galia – 48,75 mln. gigavatų. Pagal šį rodiklį šalis yra trečia pasaulyje po JAV ir Prancūzijos. Be to, Pekinas investavo milijardus dolerių branduolinės energetikos plėtrai.