Baltarusijos opozicionierė, pilietinių iniciatyvų centro „Naš Dom“ direktorė Olga Karač mano, kad tai gali būti susiję su tuo, jog pastaruoju metu Aliaksandras Lukašenka prapuolė iš regos lauko, o konferencija – būdas nukreipti dėmesį nuo prezidento „dingimo“. O. Karač spėja, kad A. Lukašenka sunkiai serga. Apie tai ji kalbėjo su Rusijos opozicinio kanalo „Dožd“ žurnalistais.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į bendrą foną, kodėl ši konferencija taip netikėtai surengta. Netikėtai ten pasirodė ir Ramanas Pratasevičius. Konferencija iš anksto nebuvo anonsuojama. Taip jau nutiko, kad visa Baltarusija spėlioja, kur paskutinėmis dienomis dingo Aliaksandras Lukašenka. Jis net nepasirodė ledo ritulio varžybose ir kituose jam reikšminguose renginiuose“, – kalbėjo O. Karač.

Pasak jos, nesutampa ir su A. Lukašenka siejamame „Telegram“ kanale „Pul pergovo“ skelbiama informacija ir nuotraukos.

„Mes peržiūrėjome visas su „Pul pergovo“ publikuotas nuotraukas, ten viskas ganėtinai mįslinga. Kai pradedi lyginti nuotraukas ir maršrutas, aiškėja, kad jis pastaruoju metu nuo savo rezidencijos Aleksandrijos gyvenvietėje nutolsta ne daugiau nei 10 km. Viskas, ką pastrauoju metu publikuoja „Pul pergovo“, mano manymu, neįtikina. Mano manymu, jis labai stipriai serga“, – sakė ji.

Moteris netiki, kad pas jį lankėsi autoritarinis Baltarusijos vadovas.

„A. Lukašenka R. Pratasevičiaus nelaiko konkurentu. Iš visų, pas ką galėjo vykti A. Lukašenka, galėjo būti Nikolajus Statkevičius (Baltarusijos opozicijos aktyvistas – red.), o ne Pratasevičius“, – kalbėjo ji.

Pasak O. Karač, labiau tikėtina, kad A. Lukašenkai rodomi nufilmuoti mušimų vaizdai.

„Gavome informacijos, kad į Tardymo izoliatorių atvažiavo diktatoriaus kortežas. Žinant uzurpatoriaus kerštingumą ir sadistinius polinkius, nieko stebėtino, kad žmogus, laikantis save prezidentu, galėjo atvažiuoti į tardymo izoliatorių pabendrauti su sulaikytuoju, kuris, valdžios atstovų teigimu, dalyvavo protestų organizavime. Mūsų ekspertai iš teismo medicinos srities teigia – minėtoje videomedžiagoje pakankamai požymių, pagal kuriuos sprendžiant, galima teigti, kad R. Pratasevičiui sulaužyta nosis. Savaime suprantama, kad R. Pratasevičiui reikėjo siauros srities specialisto, kurio izoliatorius medicinos skyriuje nėra, apžiūros“, – rašė BYPOL aktyvistai.

Pasak jų, R. Pratasevičiui nebuvo suteikta medicininė pagalba Minsko medicinos įstaigose. „Į Minsko miesto medicinos įstaigas R. Pratasevičius nebuvo atvežtas. Užtai iš dviejų tarpusavyje nesusijusių šaltinių gauta informacija, kad tardymo izoliatoriuje Ramaną apžiūrėjo specialistas iš Baltarusijos respublikos prezidento reikalų valdybos Respublikinio klinikinio medicinos centro, kad visiškai logiškai dera prie tokių įvykių, kaip Ramano perkėlimas į KGB tardymo izoliatorių, iš kur gerokai sunkiau gauti patikimos informacijos apie jo būklę, ir tai, kad ilgai neleista susitikti su advokatu, su kuriuo sudarytas susitarimas. Be to, gavome informacijos, kad pats A. Lukašenka sulaužė nosį sulaikytam žurnalistui“, – rašoma BYPOL „Telegram“ kanale.

„Ant mano rankų yra suėmimo žymės, nes pareigūnai neturėjo su savimi antrankių. (...) Kalbant apie mano sveikatos problemas, girdėjau daug melagienų apie savo sveikatos būklę. Turiu pasakyti, kad jaučiuosi puikiai, esu puikiai nusiteikęs“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Jis teigė neturintis jokių priekaištų, tikino, kad niekas jo neskriaudė ir nenaudojo prieš jį jėgos, todėl prašė žiniasklaidos nebeskleisti gandų.

„Prašyčiau nebeskleisti daugiau jokių gandų, nes dėl to kenčia Sofija (Sapega – BNS) ir mano tėvai, kurie yra Lenkijoje, informaciniame vakuume. Ponai, pagalvokite apie tai, kaip reaguotų jūsų motina, jeigu būtumėte tokioje situacijoje ir kažkas teigtų, kad jos sūnus buvo sumuštas, nors tai melas“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti Minsko oro uoste gegužės 23 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)