NATO lyderiai pirmadienį pareiškė, kad suvienys savo jėgas prieš Kinijos politikos keliamus „sisteminius iššūkius“, JAV prezidentui Joe Bidenui atnaujinus Vašingtono transatlantinius ryšius savo pirmajame susitikime su sąjungininkėmis.

Plačiame bendrame pareiškime lyderiai nurodė, kad vis kategoriškesni Kinijos veiksmai plečiant savo branduolinį arsenalą bei kosmoso ir kibernetinio karo pajėgumus kelia grėsmę tarptautinei tvarkai.

Pekinas į šiuos NATO pareiškimus sureagavo aršiai – Kinijos misija ES paragino Aljansą „racionaliai vertinti Kinijos plėtrą, liautis perdėjus įvairias „Kinijos grėsmės teorijas“ ir nenaudoti Kinijos teisėtų interesų ir teisėtų teisių kaip pasiteisinimų manipuliuoti grupės politika, tuo pat metu dirbtinai kuriant konfrontacijas“.

Misija pridūrė, kad Pekino adresu skrieję NATO kaltinimai yra „taikaus Kinijos vystymosi šmeižtas, neteisingas vidaus situacijos ir jo paties (NATO) vaidmens įvertinimas, ir tai yra Šaltojo karo mąstymo tęsinys ir grupės politinės psichologijos naudojimas“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigė, kad sąjungininkės sieks bendradarbiavimo su Kinija tokiais pasaulinio masto klausimais, kaip klimato kaita, tačiau pasmerkė Pekino vis kategoriškesnį požiūrį kitais klausimais.

Apie tai pranešama praėjus dienai po to, kai Kinijos ambasada Jungtinėje Karalystėje (JK) apkaltino G7 „politine manipuliacija“, kai grupė sukritikavo Kinijos žmogaus teisių pažeidimus Sindziange ir Honkonge.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)