Tai V. Putinas pareiškė pirmadienį parodytame interviu televizijai NBC, kurį davė prieš trečiadienį Ženevoje numatytą susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Kur įrodymai? Tai absurdiška, – sakė jis. – Mus kaltino visokiausiais dalykais. Kišimasis į rinkimus, kibernetinės atakos ir taip toliau. Ir nė karto, nė vieno karto jie nepasistengė pateikti bent kokių nors įrodymų. Tai tiesiog nepagrįsti kaltinimai.“

Pastaraisiais mėnesiais JAV bendrovės, įskaitant svarbią energetikos bendrovę „Colonial Pipeline“, tapo kibernetinių išpuolių taikiniais. Dažnai tokiems išpuoliams buvo naudojamas išpirkos reikalaujantis virusas ir jos buvo priverstos laikinai užsidaryti.

J. Bidenas susitikime dalyvaus po savaitės susitikimų su savo partneriais iš Didžiojo septyneto (G-7) šalių, Europos Sąjungos ir NATO, tvyrant didžiausiai per daug metų įtampai Maskvos ir Vašingtono santykiuose dėl virtinės nesutarimų.

Apsikeitimas kaliniais?

Rusijos lyderis taip pat pareiškė, kad yra pasirengęs apsikeitimui kaliniais su Jungtinėmis Valstijomis – šis klausimas įtrauktas į abiejų lyderių susitikimo Ženevoje darbotvarkę trečiadienį. Jis patikino, kad su kalinčiu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu „nebus elgiamasi nė kiek blogiau nei su kuo nors kitu“.

„Žinau, kad pas mus yra JAV piliečių... kalėjimuose, bet jei atkreiptume dėmesį, kiek Rusijos Federacijos piliečių yra JAV kalėjimuose, tuomet tai nesulyginama“, – sakė jis ir pridūrė, kad yra pasirengęs aptarinėti apsikeitimo kaliniais klausimą.

Per interviu V. Putino buvo paklausta apie Rusijoje kalinamus amerikiečius Paulą Whelaną ir Trevorą Reedą.

Buvęs JAV jūrų pėstininkas T. Reedas pernai liepą buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl kaltinimų, kad būdamas neblaivus Maskvoje užpuolė du Rusijos policijos pareigūnus. Teisme jis kaltės nepripažino ir sakė, kad įvykio neprisimena, nes buvo girtas.

Taip pat buvęs jūrų pėstininkas P. Whelanas Rusijoje pernai birželį buvo nuteistas kalėti 16 metų už šnipinėjimą. Jis kaltės nepripažino, bet nuosprendžio neskundė, nes tikėjosi netrukus būti iškeistas. Neseniai duotame interviu jis paragino J. Bideną susitarti su V. Putinu dėl kalinių mainų ir sakė esąs įkaitų diplomatijos auka.

Maskva gali siekti JAV kalinčio ginklų platintojo Viktoro Buto ir prekyba narkotikais įtariamo piloto kontraktininko Konstantino Jarošenkos sugrąžinimo.

Tačiau Baltieji rūmai suskubo užtildyti kalbas apie galimą apsikeitimą „kibernetiniais nusikaltėliais“ po to, kai J. Bidenas, regis, neatmetė tokios idėjos kalbėdamas per spaudos konferenciją po Didžiojo septyneto viršūnių susitikimo Britanijoje.

„Jis nesakė, kad ruošiasi apsikeisti kibernetiniais nusikaltėliais su Rusija“, – pareiškė J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

„Jis kalbėjo apie atsakomybę ir [iškėlė] idėją, kad atsakingos šalys turi būti patrauktos atsakomybėn,.. neteikti prieglobsčio kibernetiniams nusikaltėliams ir priversti kibernetinius nusikaltėlius stoti prieš teismą“, – paaiškino patarėjas.

Paklaustas apie A. Navalną ir kaltinimus dėl Kremliaus susidorojimo su pasipriešinimu V. Putinas atsakė: „Jūs tai pateikiate kaip pasipriešinimą ir pasipriešinimo netoleravimą Rusijoje.. mes tai matome visiškai kitaip.“

V. Putinas paragino įnešti daugiau „nuspėjamumo ir stabilumo“ į Rusijos ir JAV santykius, kurių, pasak jų, „nematėme pastaraisiais metais“, o buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą pavadino „spalvinga“ ir „talentinga asmenybe“.