„Tai nereiškia, kad pasaulis, JAV prezidentu išsirinkus Joe Bideną, daugiau nebeturi jokių problemų, – žurnalistams sakė A. Merkel. – Tačiau galime dirbti su nauju proveržiu, siekdami išspręsti tas problemas. Manau, kad yra gerai tai, jog šią G7 konferenciją buvome konkretesni.“

Šis G7 viršūnių susitikimas buvo pirmasis nuo J. Bideno kadencijos pradžios. JAV prezidentui tai buvo puiki proga atnaujinti santykius po ketverių Donaldo Trumpo kadencijos metų.

Konferencijos metu aptarti pandemijos ir klimato kaitos klausimai.
A. Merkel teigimu, J. Bideno sprendimas dėl JAV sugrįžimo prie Paryžiaus klimato susitarimo gerokai palengvino G7 diskusiją.

Vokietijos kanclerė, kuri Kornvalyje akis į akį susitikio su J. Bidenu, buvo pakviesta liepos 15 d. vizitui į Baltuosius rūmus.

Šis G7 viršūnių susitikimas A. Merkel, kaip Vokietijos kanclerei, buvo jau 15-as ir paskutinis. Po rugsėjį Vokietijoje vyksiančių parlamento rinkimų A. Merkel planuoja trauktis iš pareigų.

Žada priversti Rusiją atsakyti už kibernetines atakas

Didžiojo septyneto šalys sekmadienį pažadėjo priversti Rusiją atsakyti už kibernetines atakas. Besibaigiant G7 viršūnių susitikimui, valstybės Rusijos kibernetines atakas pavadino „skubia ir augančia grėsme“.

Galutiniame bendrame komunikate grupė teigė, kad „privers už savo veiksmus atsakyti tuos, kurie vykdo kibernetines atakas ir prašo išpirkos, taip pat piktnaudžiauja virtualia valiuta, kad išplautų išpirkas, bei daro kitus kibernetinius nusikaltimus“.

Ragina surengti dar vieną PSO koordinuojamą COVID-19 kilmės tyrimą Kinijoje

Didžiojo septyneto šalys paragino Kiniją bendradarbiauti su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dėl „skaidraus“ antrojo koronaviruso pandemijos kilmės tyrimo.

„Raginame surengti greitą, skaidrų, ekspertų vadovaujamą, mokslu pagrįstą ir PSO koordinuojamą antrojo etapo COVID-19 kilmės tyrimą, kaip rekomendavo ekspertai, Kinijoje“, – sakoma galutiniame G7 komunikate.

Bidenas žada „labai aiškiai“ išsakyti JAV poziciją Putinui

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu „labai aiškiai“ išsakyti JAV poziciją Maskvos atžvilgiu.

J. Bidenas gynė savo sprendimą nerengti bendros spaudos konferencijos po jų susitikimo Ženevoje trečiadienį.

„Tai nėra varžybos dėl to, kas geriau pasirodys spaudos konferencijoje ir kam geriau pavyks sugėdinti kitą“, – teigė J. Bidenas.

„Aš noriu labai aiškiai pasakyti, kokios yra geresnių santykių su Rusija sąlygos. Mes neieškome konflikto“, – tikino J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)