Vidurdienį vietos laiku rengiamais protestais siekiama didinti spaudimą ministrui pirmininkui Pedro Sanchezui (Pedrui Sančesui), kuris yra prašęs visuomenės supratimo dėl planuojamo gesto, apie kurį Ispanijoje kalbama jau kelias savaites. Tokios kalbos taip pat atnaujino visuomenės susipriešinimą dėl Katalonijos atsiskyrimo.

„Suprantu, kad gali būti žmonių, kurie šiam sprendimui, kurį gali priimti vyriausybė, gali prieštarauti, atsižvelgiant į tai, kas įvyko 2017 metais, - oficialaus vizito Argentinoje metu trečiadienį sakė Ispanijos premjeras. – Tačiau aš prašau jūsų pasitikėjimo. Aš prašau supratimo ir didžiadvasiškumo, nes iššūkiai, su kuriais mes visi susiduriame siekdami sugyvenimo, yra to verti.“

Nors P. Sanchezo vadovaujama kairiųjų vyriausybė dar nieko konkrečiai nėra pareiškusi šiuo klausimu, viskas rodo, kad vasaros pabaigoje ketinama suteikti malonę separatistams.

Tačiau toks pasiūlymas sulaukė didžiulio pasipiktinimo iš dešiniosios opozicijos, kuri mažumos vyriausybę apkaltino pasiduodant spaudimui iš separatistų partijų, nuo kurių paramos vyriausybė yra iš dalies priklausoma.

„P. Sanchezas planuoja suteikti malonę, kad įteisintų vykstantį nusikaltimą, ... istorinę klaidą, kuri nieko neišspręs, o tik padės jo vyriausybei nežlugti“, – sakė opozicijos lyderis Pablo Casado (Pablas Kasadas), vadovaujantis dešiniųjų pažiūrų Liaudies partijai (PP).

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas taip pat nepritaria planams suteikti malonę asmenims, kurie buvo nuteisti už savo vaidmenį organizuojant neteisėtą referendumą bei rengiant trumpai tegyvavusią nepriklausomybės deklaraciją. Teismas pažymėjo, kad nematė „jokių įrodymų ar požymių“, jog nuteistieji gailisi, ir kad būtų pateisinamas toks malonės suteikimas.

Aukščiausiasis Teismas už vaidmenį Katalonijos krizėje nuteisė 12 separatistų. Devyniems iš jų 2019 metų spalį buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo devynerių iki 13 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)