Rusijos atstovas derybose po Austrijos sostinėje Vienoje įvykusių derybų kalbėjo panašiai. Jo teigimu, dabartiniam tekstui užbaigti reikia dar kelių savaičių, nurodoma tviteryje išplatintame pranešime.

„Asmeniškai aš nemanau, kad šią savaitę galime pasiekti išvadą“, – Vienoje prasidėjus šeštajam derybų ratui Irano valstybinei televizijai sakė Irano atstovas Abbasas Aragchi.

Birželio 18 dieną iraniečiai rinks prezidento Hassano Rouhani (Hasano Ruhanio) įpėdinį. Pastarasis po konstitucinių pataisų poste jau išbuvo leistinas dvi kadencijas iš eilės.

Keli analitikai jau kalba, kad susitarimas vargu ar bus pasiektas iki rinkimų.

Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Irano atstovai šiuo metu derasi Vienoje, kad Jungtinės Valstijos vėl prisijungtų prie Irano branduolinio susitarimo, o pats Iranas vėl jo laikytųsi.

2015 metais pasiekto susitarimo ateitis kybo ant plauko nuo tada, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) 2018 metais pasitraukė iš šio susitarimo ir vėl įvedė sankcijų Iranui. Tai paskatino Teheraną atnaujinti branduolinę veiklą, kurią jis pagal susitarimą ilgą laiką ribojo.

Dabartinis JAV prezidentas Jo Bidenas yra išreiškęs norą vėl prisijungti prie susitarimo, jeigu Iranas sutiks vėl laikytis jo sąlygų.

Verta paminėti, kad JAV derybininkai šiose ES vadovaujamose diskusijose Vienoje dalyvauja netiesiogiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją