Jungtinė Karalystė (JK) sieks G7 šalių lyderius įtikinti priimti ambicingų klimato tikslų, kurie būtų galutinai patvirtinti lapkritį Škotijos mieste Glazge vyksiančioje Jungtinių Tautų (JT) Klimato kaitos konferencijoje.

Didysis septynetas (G7) apima JK, JAV, Vokietiją, Prancūziją, Italiją, Japoniją ir Kanadą.

Kaip šeštadienį pranešė Baltieji rūmai, jau susitarta dėl „konkrečių priemonių“.

Be kita ko, G7 valstybių bei vyriausybių vadovai sekmadienį planuoja įsipareigoti imtis veiksmų riboti valstybės subsidijas tokiam iškastiniam kurui kaip anglis. JAV, Vokietija, JK bei Kanada taip pat nori besivystančioms šalims skirti iki 2 mlrd. dolerių paramą, kad paspartintų anglies atsisakymo procesą.

Baltųjų rūmų pranešime taip pat teigiama, kad G7 šalių vadovai koordinuos šalių klimato tikslus, siekiant jog Paryžiaus klimato susitarimu įtvirtintas temperatūros kilimo apribojimas iki 1,5 laipsnio Celsijaus, lyginant su iki pramonės revoliucijos fiksuotu temperatūros vidurkiu, būtų „vis dar pasiekiamas“.

Temperatūra šiuo metu jau yra pakilusi 1,2 laipsnio Celsijaus, palyginti su temperatūra iki pramonės revoliucijos.

Šeštadienio vakarą JK vyriausybė paskelbė, jog G7 šalys planuoja įsipareigoti besivystančių šalių klimato iniciatyvoms kasmet skirti po 100 mlrd. dolerių.

Konferencijos metu valstybės pirmą kartą įsipareigojo klimato neutralumą pasiekti iki vėliausiai 2050 m., o iki 2030 m. perpus sumažinti šiltnamio dujų išmetimą, palyginti su 2010 m., skelbė JK.

Manoma, kad galutinė deklaracija bus tobulinama iki paskutinės minutės. Joje turėtų būti įtraukti susitarimai dėl bendros kovos su koronaviruso pandemija ir atsigavimo nuo jos sukeltos ekonominės krizės, taip pat preliminaraus veiksmų dėl tokių autoritarinių valstybių, kaip Kinija ir Rusija, plano.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)