Pastarosiomis savaitėmis valdžia didino spaudimą protesto judėjimui „Hirak“, o policija artėjant balsavimui sulaikė du įžymius opozicijos veikėjus – politiką ir žurnalistą.

Pirmalaikiai rinkimai turėtų iliustruoti prezidento Abdelmadjido Tebboune'o „naujojo Alžyro“ viziją, akcentuojančią jaunus kandidatus ir politiniam elitui nepriklausančius veikėjus.

Į 407 vietų asamblėją balotiruojasi per 13 tūkst. kandidatų. Daugiau nei pusė jų yra nepriklausomi, o kiti įtraukti į partijų sąrašus.

Rinkimų apylinkės užsidarys 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku, o rezultatų laukiama artimiausiomis dienomis.

Šie parlamento rinkimai yra pirmieji nuo 2019-ųjų, kai 20 metų šalį valdęs prezidentas Abdelazizas Bouteflika buvo priverstas atsistatydinti, kilus masiniams protestams prieš korupciją, nedarbą ir represijas.

Tačiau grasinimai paskelbti boikotą, nerimas dėl koronaviruso pandemijos ir bendras nusivylimas politine sistema reiškia, kad šeštadienį rinkėjų aktyvumas gali būti žemas.

Pusė kandidatų pirmą kartą šalies istorijoje yra moterys. Vis tik jos rinkimų kampanijos metu buvo beveik nepastebimos, o kartais moterų veidai net buvo užtušuojami ar slepiami plakatuose, nurodo laikraštis „El Watan“.

Kandidatai agitacijai turėjo tik 20 dienų, o Alžyro žiniasklaida pranešė, kad rimtų diskusijų apie aktualiausias problemas, tokias kaip nedarbas, faktiškai nebuvo.

„Esant tiek daug kandidatų, valdžios skaičiavimas yra paprastas: išrinkti margą asamblėją, leisiančią prezidentui susikurti savo parlamentinę daugumą, per kurią jis ir valdys“, – mano politologas Rachidas Grime'as.

Balsavimui surengti buvo suformuota nauja rinkimų institucija, kurios vadovas perspėjo, kad rezultatai gali būti skaičiuojami iki 10 dienų, atsižvelgiant į didelį kandidatų skaičių ir naują sistemą.

Daugelis kandidatų net negalėjo sau leisti užsisakyti kampanijos plakatų. Nepriklausomi kandidatai, tokie kaip buvęs televizijos prodiuseris Djamelis Maafa, savo žinią skleidė pasitelkdamas socialinius tinklus, nes neturėjo lėšų kitiems kanalams ar stambioms partijoms būdingų logistinių struktūrų.

Judėjimą „Hirak“ palaikančios partijos ragino boikotuoti balsavimą, nes jos siekia radikaliau pakeisti politinę sistemą.

„Rinkimai Alžyre visuomet buvo įrodymas, kad jie nėra sprendimas. Sprendimas yra perėjimas prie demokratijos, dialogas susėdus prie stalo, siekiant išspręsti krizę“, – sakė aktyvistė Sofiane Haddadji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)