Ketvirtadienį vakare Izraelio televizijos „Channel 12“ parodytoje laidoje kalbėjęs Y. Cohenas pateikė neįprastai gausių detalių apie savo agentūros, paprastai besilaikančios itin didelio slapumo, darbą. Šie komentarai buvo išsakyti kovingo būdo ministro pirmininko Benjamino Netanyahu darbo vyriausybės vadovo poste paskutiniosiomis dienomis.

Buvęs „Mossad“ vadovas taip pat pasiuntė aiškų perspėjimą kitiems Irano branduolinės programos mokslininkams, kad jie irgi gali tapti pasikėsinimų taikiniais, nors diplomatai per Vienoje vykstančias derybas stengiasi susitarti dėl sąlygų, galinčių padėti išgelbėti su galingosiomis šalimis sudarytą susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

„Jeigu mokslininkas nori pakeisti karjerą ir nebekenks mums – tuomet taip, kartais pasiūlome jiems“ išeitį, kalbėjo Y. Cohenas.

Tarp Irano objektuose surengtų reikšmingų atakų bene paveikiausi buvo per pastaruosius metus Netanzo branduoliniame komplekse driokstelėję du sprogimai. Šiame komplekse urano sodrinimo centrifugos yra įrengtos požeminėje salėje, turinčioje apsaugoti jas nuo aviacijos ar raketų smūgių.

Penai liepą vienas mįslingas sprogimas sunaikino Netanze sumontuotą modernių sodrinimo centrifugų kaskadą, o Iranas vėl šios atakos vėliau apkaltino Izraelį.

Šių metų balandį kitas sprogimas nuniokojo vieną iš požeminių urano sodrinimo cechų tame pačiame komplekse.

Kalbantis apie Natanzą interviu ėmusi žurnalistė paklausė Y. Coheno, jog jeigu turėtų galimybę surengti ekskursiją į tą kompleksą, ką žvalgybos vadovas norėtų jiems aprodyti. Y. Cohenas atsakė, kad norėtų, jog žurnalistai turėtų pamatyti „rūsį“, kuriame „anksčiau sukosi centrifugos“.

„Jis nebeatrodo kaip atrodė anksčiau“, – pažymėjo pareigūnas.

Y. Cohenas tiesiogiai neprisiėmė atsakomybės prieš šias atakas, bet jo komentarai buvo iki šiol atviriausios užuominos, kad prie jų prisidėjo žydų valstybė. Interviu ėmusi žurnalistė Ilana Dayan (Ilana Dajan) taip pat, regis, išsamiai atpasakojo, kaip Izraelis padėjo sprogmenų Natanzo požeminėse salėse.

„Paaiškėjo, kad vyras, atsakingas už šiuo sprogimus, parūpino iraniečiams marmurinį pamatą, ant kurio montuojamos centrifugos, – sakė I. Dayan. – Kai šie pamatai buvo įrengiami Natanzo komplekse, niekas nenumanė, kad juose jau įdėtas didžiulis kiekis sprogmenų.“

Per interviu taip pat buvo kalbamasi apie lapkritį įvykdytą išpuolį, per kurį buvo nužudytas iranietis mokslininkas Mohsenas Fakhrizadeh, prieš kelis dešimtmečius įkūręs Teherano karinę branduolinę programą. JAV žvalgybos agentūros ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) laikosi nuomonės, kad Iranas 2003 metais atsisakė užmojų pasigaminti atominių ginklų. Šiitiška respublika savo ruožtu seniai tvirtina, kad jos branduolinė programa yra visiškai taiki.

Duodamas interviu Y. Cohenas tiesiogiai neprisiėmė atsakomybės už M. Fakhrizadeh nužudymą, bet I. Dayan per šią laidą teigė, kad Y. Cohenas „asmeniškai patvirtino visą šią kampaniją“. I. Dayan taip pat nupasakojo, kaip pikape buvo pritvirtintas per atstumą valdomas kulkosvaidis, kuriuo buvo sušaudytas M. Fakhrizadeh ir kaip vėliau jis susinaikino.

Y. Cohenas kalbėjo apie Izraelio pastangas atgrasyti Irano mokslininkus nuo dalyvavimo šioje programoje. Kai kurie jų, regis, atsisakė savo darbo, kai buvo perspėti Izraelio, net ir netiesiogiai. Paklaustas, ar mokslininkai suprasdavo, kokių susilauks padarinių, jeigu toliau tęs savo darbą, Y. Cohenas atsakė: „Jie matydavo savo draugus.“

Per interviu taip buvo kalbama apie Izraelio operaciją, per kurią Izraelis pagrobė Irano karinės branduolinės programos dokumentų. I. Dayan sakė, kad 20 agentų, tarp kurių nebuvo nė vieno izraeliečio, paėmė medžiagos iš 32 seifų, ją nuskenavo ir didelę dalį šių dokumentų persiuntė. Y. Cohenas patvirtino, kad „Mossad“ didžiąją dalį šios medžiagos gavo dar prieš ją fiziškai išgabenant iš Irano.

Y. Cohenas gynė premjero B. Netanyahu sprendimą viešai paskelbti apie šios operacijos rezultatus, nors paprastai „Mossad“ veikla būna griežtai įslaptinta.

„Mums buvo svarbu, kad pasaulis tai pamatytų, bet šis dalykas taip pat turėjo sulaukti atgarsio tarp Irano lyderių, pasakyti jiems: „Mieli draugai, pirma – pas jus įsiskverbė. Antra – mes jus matome... Trečia – melo laikai baigėsi”, – kalbėjo Y. Cohenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)