Annita Demetriju buvo išrinkta parlamento pirmininke per antrą balsavimą, surinkusi 25 balsus. Iš viso Kipro parlamente yra 56 nariai. A. Demetriju išrinkimas laikomas svarbiu žingsniu pirmyn siekiant sudaryti moterims vienodas sąlygas su vyrais dalyvauti šios padalytos Viduržemio jūros salos politikoje, kur joms tradiciškai menkai atstovaujama.

36 metų įstatymų leidėja sakė, jog jaučia didžiulę atsakomybę, prisiimdama šias pareigas, ir pažadėjo dribti „nešališkai ir objektyviai“.

Politiniai lyderiai ir kolegos negailėjo pagyrimų A. Demetriju, kuri buvo vienintelė moteris tarp septynių įstatymų leidėjų, pretendavusių į šias pareigas.

Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis sakė, kad jam „itin malonu“ dėl A. Demetriju išrinkimo, nes dabar antrą įtakingiausią po prezidento valdžios postą šalyje užims moteris.

“Svarbiausia, kad pasiųsta aiški žinia visoms Kipro moterims, visiems Kipro piliečiams, kad moterys gali ir turi siekti tokių postų, nes jos to nusipelnė“, – sakė prezidentas žurnalistams.

A. Demetriju priklauso centro dešiniųjų partijai „Demokratinis sambūris“ (DISY), kuriai anksčiau daugelį metų vadovavo N. Anastasiadis.

Kipro istorijoje nuo nepriklausomos respublikos įkūrimo būta ne vienos iškilios politikės, tačiau aukščiausiuose postuose vis dar tvirtai dominuoja vyrai.

Praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose į 56 vietų parlamentą buvo išrinktos tik aštuonios moterys – trimis mažiau, nei dirbo ankstesnės sudėties parlamente.

N. Anastasiadžio kabinete, turinčiame 15 narių, dirba trys ministrės. Prezidentas žurnalistams užsiminė, kad per greitu laiku planuojamą vyriausybės pertvarką į ministrų postus gali būti paskirta daugiau moterų.

A. Demetriju pastaruosius penkerius metus užėmė aukštą parlamento sekretorės postą. Pirmą kartą į parlamentą ji buvo išrinkta 2016 metais.

A. Demetriju, baigusi magistrantūros studijas Jungtinės Karalystės Kento universitete, taip pat užėmė parlamento Vyrų ir moterų lygių galimybių komiteto bei Švietimo ir kultūros komiteto vicepirmininkės postą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)