28 metų Damienas Tarelis, viduramžių istorijos mylėtojas, buvo suimtas nuo antradienio. Jam grėsė iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė ir 45 tūkst. eurų bauda.

Prancūzijos pietryčiuose esančio Valanso miesto teisme prokuroras Alexas Perrinas prašė kaltinamajam skirti pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę už antausį prezidentui, kurį pavadino „visiškai nepriimtinu“ ir „tyčinio smurto veiksmu“.

D. Tareliui buvo pareikšti kaltinimai dėl smurto prieš valdžios atstovą. Teismo sprendimu, kaltinamajam skirta keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant kalėjime, ir dar 14 mėnesių laisvės atėmimo bausmė lygtinai. Jam taip pat draudžiama kada nors dirbti valstybės tarnyboje ir penkerius metus jis negalės turėti šaunamojo ginklo.

Incidentas įvyko Ten l’Hermitažo kaime Dromo regione, kur E. Macronui priėjus prie jį nuo minios skyrusios užtvaros pasisveikinti su vienu vyru, šis, užuot padavęs ranką 43 metų prezidentui, skėlė jam antausį.

Ilgaplaukis vyras, mėgstantis istorinius žaidimus, tyrėjams sakė, kad sulaukęs E. Macrono prie Ten l’Hermitažo mokyklos jis „veikė instinktyviai, negalvodamas“.

Teisme jis neslėpė simpatijų antivyriausybiniam „geltonųjų liemenių“ judėjimui ir sakė, kad jis ir dar du draugai svarstė galimybę paleisti kiaušinį arba kreminį tortą į valstybės vadovą, jam lankantis Dromo regione, pranešė naujienų kanalas BFM.

D. Tarelis save vadino kraštutinių dešiniųjų pažiūrų „patriotu“ ir „geltonųjų liemenių“ protestų judėjimo dalyviu. Rėždamas antausį prezdentui jis suriko šimtmečių senumo rojalistų karo šūkį.

„E. Macronas atspindi mūsų šalies nuosmukį“, – sakė jis teisme.

Darbo neturintis ir iš pašalpų su savo neįgalia drauge gyvenantis D. Tarelis sakė, kad jį suerzino E. Macrono sprendimas prieiti su juo pasisveikinti – „rinkiminė taktika, kuri man nepatinka“, pranešė BFM.

Vaizdo įraše, kuriame nufilmuotas šis incidentas, matyti, kaip E. Macronas šypsodamasis eina prie jo pamatyti atėjusių žmonių, tarp kurių buvo ir D. Tarelis, stovinčių už užvaro.

E. Macronas nesureikšmino šio išpuolio, pavadindamas tai „pavieniu įvykiu“, ir pažadėjo tęsti susitikimus su rinkėjais, nepaisant kylančių būgštavimų dėl jo paties saugumo.

Kitame interviu BFM ketvirtadienį E. Macronas tai pavadino „kvailu, smurto veiksmu“ , kurį galėjo paskatinti socialiniuose tinkluose tvyranti nuodinga atmosfera.

„Ilgainiui pripranti prie neapykantos socialiniuose tinkluose ir tai tampa normalu, – sakė jis. – O tada, kai susiduri akis į akį su kažkuo, galvoji, kad tai yra tas pats. Tai yra nepriimtina“.