Pasak ministrės, sprendimai bus priimamai dėl kiekvieno atvejo atskirai. Vienas vyras, kuriam, kaip manoma, kyla pavojus, jau yra perkeliamas į Belgiją su savo šeima, sakė ji.

„Jo atvykimas būtinai bus greitas, nes šiam asmeniui kyla pavojus. Tai įvyks maždaug panašiu metu, kai [atvyks] ir mūsų kariai, jo partnerė ir jo vaikas“, – sakė L. Dedonder belgų transliuotojui RTBF.

NATO sąjungininkės dabar jaučia spaudimą perkelti tūkstančius su jomis bendradarbiavusių vietos darbuotojų, tokių kaip vertėjai, meistrai ar apsaugininkai, iki rugsėjo 11 dienos, JAV prezidentui Joe Bidenui pažadėjus, kad iki šio termino iš Afganistano bus išvesti visi amerikiečių kariai.

Per du pastaruosius dešimtmečius dešimtys afganų vertėjų žuvo arba buvo kankinami per tikslines talibų atakas.

L. Dedonder įstatymų leidėjams sakė, kad Belgija nori „prisiimti atsakomybę“ už tuos, kurie bendradarbiavo su jos kariais.

Ji nurodė, kad tokių žmonių bus apie 30, bet pridūrė, kad tarp jų yra bendradarbiavusių ir su kitomis Vakarų šalimis, todėl jie gali nuspręsti prašytis perkeliami kitur.

Talibanas pirmadienį pareiškė, kad afganams, anksčiau dirbusiems su šalyje dislokuotomis užsienio pajėgomis, nereikia nerimauti dėl savo saugumo, kai jos paliks Afganistaną, tačiau su sąlyga, kad jie „atgailaus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)