Apie 10 tūkst. žmonių praėjusį šeštadienį žygiavo per Budapeštą protestuodami prieš siūlomą didelį Fudano universiteto miestelį, kurį buvo planuojama baigti iki 2024 metų, bet dabar greičiausiai jo statyba bus atidėta.

Liberalus Budapešto meras Gergely Karacsony ir kiti miesto valdžios atstovai aršiai priešinasi projektui, kuris kelia nerimą dėl Europos Sąjungos valstybės narės diplomatinio pasvirimo iš Vakarų į Rytus, ir jau anksčiau pasiūlė surengti referendumą dėl jo likimo.

„Bus referendumas“, – sakė V. Orbanas spaudos konferencijoje. Balandį šio projekto direktorius Laszlo Palkovics pareiškė, kad „nėra plano B“ vietoj universiteto miestelio.

V. Orbanas taip pat apkaltino opoziciją politizuojant „profesionalaus aukštojo mokslo“ klausimą.

Pagal sutartį, pasirašytą tarp Vengrijos ir Šanchajuje įsikūrusio Fudano universiteto, pirmasis Europoje šio universiteto miestelio kompleksas būtų 500 tūkst. kv. m. ploto.

Vengrijos žiniasklaidos gauti vidaus dokumentai rodo, kad Kinija ketina suteikti 1,3 mlrd. EUR paskolą, kad padengtų didžiąją dalį numatomų (1,5 mlrd. EUR) statybos išlaidų.

G. Karacsony jau seniai ragino V. Orbaną neversti miesto priimti nepageidaujamų projektų, o neseniai atlikta nuomonės apklausa parodė, kad dauguma Budapešto gyventojų šiam projektui nepritaria.

G. Karacsony, kuris gali tapti V. Orbano varžovu kitų metų visuotiniuose rinkimuose, praėjusią savaitę paskelbė, kad gatvės aplink siūlomą miestelio vietą bus pervadinamos į tokias kaip „Laisvasis Honkongo kelias“, „Dalai Lamos kelias“ ir „Uigūrų kankinių kelias“, siekiant pabrėžti skaudžiausius Kinijos žmogaus teisių pažeidimus.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas šį žingsnį įvardijo kaip „be galo niekingą“, tačiau pridūrė, kad tai neturėtų turėti įtakos projektui.

V. Orbano vyriausybė teigia, kad prestižinio Fudano universiteto filialas leistų tūkstančiams Vengrijos ir užsienio studentų įgyti aukštos kokybės išsilavinimą.

Tačiau kritikai sako, kad pataikavimas Fudano universitetui, kuris 2019 m. iš savo chartijos išbraukė nuorodas į „minties laisvę“, kelia susirūpinimą dėl akademinių laisvių Vengrijoje.

2018 m. Vidurio Europos universitetas, kurį įkūrė liberalas, iš Vengrijos kilęs JAV milijardierius George'as Sorosas, buvo priverstas išsikelti iš Budapešto į Vieną po aštraus teisinio ginčo su V. Orbanu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)