Haitis – vienas iš saujelės valstybių, kurios vis dar laukia vakcinų – buvo įtrauktas tarp 92 itin mažas ar vidutines pajamas gaunančių šalių, kurioms vakcinų dozės tiekiamos pagal „COVAX Facility“ programą. Tačiau Haičio vyriausybė iš pradžių atsisakė „AstraZeneca PLC“ vakcinų dėl pašalinio poveikio ir plačiai tarp gyventojų pasklidusių baimių.

„Haitis neatsisakė COVAX siūlomų vakcinų, – per interviu telefonu sakė Haičio sveikatos ministerijos generalinis direktorius Laure Adrienas. – Mes tik prašėme, kad jie pakeistų mums tiekiamas vakcinas“.

Tačiau iki praėjusio mėnesio pasiūlos ir paklausos santykis apsivertė aukštyn kojomis. Haityje pradėjus augti atvejų skaičiui, baimės dėl „AstraZeneca“ atslūgo. Kai šalis galiausiai sutiko priimti „AstraZeneca“ vakcinas, dėl gamybos problemų Indijoje ir smarkiai išaugusios pasaulinės paklausos jos tapo nebeprieinamos.

Jungtinių Tautų Vakcinų rinkos valdymo sistema (angl. Vaccine Market Dashboard), apdorojanti COVAX informaciją, šiuo metu jokios vakcinų pristatymo Haičiui datos nenumato, ir L. Adrienas sako, jog neaišku, kada vakcinos juos pasieks.

Virtinė blogybių

Pandemija yra tik naujausia blogybė, užgriuvusi 11,3 mln. gyventojų turinčią šalį. Haityje mėnesių mėnesiais tęsiasi protestai prieš prezidentą Jovenelį Moise, taip pat klesti gaujų smurtas ir grobimai.

Praėjusį mėnesį pakeliui į darbą buvo nužudytas vienas darbuotojas iš ne pelno siekiančios organizacijos „Doctors Without Borders“ („Gydytojai be sienų“), kuri Haityje yra įsteigusi kelias klinikas ir ligonines.

COVID-19 kartu su smurtu tapo dar viena „milžiniška kliūtimi“ suteikti šalies gyventojams bazines sveikatos priežiūros paslaugas, teigė šios organizacijos misijos vadovė Alessandra Giudiceandrea.

Nors Haitis praneša užregistravęs 15 435 koronaviruso atvejus ir 325 mirtis nuo COVID-19, šie skaičiai neatspindi tikrojo problemos masto, nes šalyje neatliekamas masinis testavimas, pažymėjo ji.

„Mes pastebime išaugusį mirtingumą, o ligoninės yra perpildytos“, – teigė ji.

Vakcinų stoka Haityje pribloškia ir dėl to, jog kaimyninė Dominikos Respublika, su kuria jis dalijasi Ispanjolos salą, yra paskiepijusi beveik 20 proc. populiacijos.

Tačiau vakcinos Dominikos Respublikoje yra prieinamos tik šalies piliečiams ir leidimus gyventi turintiems asmenims, o maždaug 750 tūkst. čia gyvenančių Haičio piliečių neturi teisės skiepytis.

Tėvas Tomas Garcia iš Dominikos labdaros organizacijos „Fundacion La Merced“ sakė, kad prioritetu turėtų tapti pažeidžiamų asmenų vakcinacija, nežiūrint į jų pilietybę.

„Mes turime gelbėti ne save. Mes turime gelbėti visus žmones. Juk sėdime toje pačioje valtyje“, – teigė jis.

L. Adrienas iš Haičio sveikatos ministerijos sakė, kad šiuo metu neaišku, kokias vakcinas pirmiausia gaus Haitis – COVAX vakcinas ar tas, kurias šiam regionui praėjusią savaitę pasiūlė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Jis taip pat tvirtino, kad vėluojanti vakcinacija turi ir savų privalumų.
Prieš tai daug Haičio gyventojų dėl visuotinio priešiškumo būtų atsisakę skiepytis, be to, šalis turėjo laiko geriau pasiruošti vakcinų laikymo bei platinimo reikalavimams, sakė jis.

„Nemanau, kad vėlyva vakcinacijos programos pradžia turės kokios nors įtakos atsigavimui, – teigė L. Adrienas. – Jei būtume pradėję anksčiau ir vakcinacijos programa būtų patyrusi nesėkmę, galiausiai būtų tas pats, jei pradėtume dabar ir mūsų programa būtų sėkminga“.