Didžiausia pasaulyje vakcinų gamintoja, „Serum“, pernai buvo įvardyta kaip svarbiausia COVID-19 vakcinų tiekėja COVAX programai, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) remiamai iniciatyvai, kuria siekiama užtikrinti visuotinę, teisingą prieigą prie COVID-19 vakcinų pasaulio mastu. Tačiau Indijos bendrovę persekioja visa eilė nesėkmių bei kliūčių – nuo draudimo eksportui iki gaisro gamykloje – kurios trukdo jai įvykdyti užsakymus.

Pagal COVAX programą žadėta aprūpinti vakcinomis apie 92 šalis, bet iki šiol gauta tik 30 mln. iš mažiausiai 200 mln. dozių, užsakytų iš „Serum“, kuri turėjo pristatyti didžiąją dalį pagal pirmines sutartis užsakyto kiekio.

„Serum“ sunkumai dabar aiškiai iliustruoja, kad pastangos paskiepyti populiacijas prieš COVID-19 nuvilia besivystantį pasaulį, ir perspėja, kaip rizikinga per pasaulinę krizę pasikliauti viena gamintoja.

Vakcinų trūkumas išryškėja tuo metu, kai PSO ir visuomenės sveikatos ekspertai perspėja, kad žemas vakcinacijos lygis skurdesnėse valstybėse gali išprovokuoti pavojingų atmainų atsiradimą ir prailginti pasaulinę pandemiją.