Jie pabrėžia, kad "latvių kalba yra ir bus vienintelė valstybinė kalba Latvijoje", pranešė premjero sekretorius spaudai Arnis Lapinis.

A.Bėrzinis ir K.Libanė mano, jog šis raginimas yra neatsakingas. Jų nuomone, "šis žmogus, kuris Latvijoje lankosi pirmą kartą, matyt, nesupranta, apie ką kalba". Jie mano, kad G.Stoudmannui reikėtų atsistatydinti.

Latvijos premjeras paprašė, kad Rygoje trečiadienį vykusios konferencijos, kurioje kalbėjo G.Stoudmannas, organizatoriai pateiktų tikslią informaciją apie oficialią G.Stoudmanno ir ESBO žmogaus teisių vyriausiojo komisaro Rolfo Ekeuso poziciją kalbų klausimu.

Pasak A.Lapinio, "kaip patikino organizatoriai, oficialioje konferencijos dalyje Stoudmannas kalbėjo viena, o žurnalistams - visiškai ką kita".

Jau pranešta, kad trečiadienį Latvijos žmogaus teisių ir etninių tyrimų centro surengtoje tarptautinėje konferencijoje ESBO ir Latvijos bendradarbiavimo klausimais G.Stoudmannas paragino Latviją apsvarstyti galimybę suteikti rusų kalbai oficialų statusą.