Tačiau trečiadienį politinis Vašingtono zvimbesys įgavo tiesioginę reikšmę, kai pakeliui į Didžiąją Britaniją, jungtinėje Andrews karinėje bazėje Merilande JAV prezidentą, besiruošiantį lipti į prezidentinį lėktuvą „Air Force One“, pradėjo bombarduoti milžiniški vabzdžiai, rašo „The Guardian“.

Eidamas per pakilimo taką prezidentinio lėktuvo link, J. Bidenas šnekučiavosi su kai kuriais savo palydos kariškiais, kai netikėtai pliaukštelėjo sau per kaklą.

Jį puolė cikados. Cikadų svirpimas ir patys įkyrūs vabzdžiai pastarosiomis savaitėmis tiesiog apsėdo JAV rytinę pakrantę ir kai kurias vidurio vakarų valstijas, kai po 17 metų po žeme išsirito gausūs jų būriai.

Kovodamas su cikadomis, J. Bidenas priėjo prie susirinkusių žurnalistų ir pajuokavo: „Saugokitės cikadų. Jos mane puola. Pagavau vieną“.

Net vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip karinės bazės teritorijoje didžiuliai, sparnuoti gyviai zvimbia ore.

Delfi primena, kad J. Bideną į Europą lydinčių žurnalistų lėktuvas vėlai antradienį kelias valandas negalėjo pakilti dėl cikadų ordų, pranešė JAV žiniasklaida.


Šie triukšmingi vabzdžiai kas 17 metų masiškai išlenda iš žemės į paviršių poruotis, padėti kiaušinėlių ir galiausiai žūti.

Cikadų – nykščio dydžio vabzdžių bauginamai didelėmis akimis ir plėviškais sparnais – netoli Vašingtono esančiame Dulleso tarptautiniame oro uoste prilindo į lėktuvo variklius, tad dešimtys žurnalistų oro uoste įstrigo iki ankstyvo trečiadienio ryto.

Lėktuvas turėjo pakilti 21 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku, bet galiausiai vis labiau nekantravusiai žurnalistų grupei teko pasiųsti kitą lėktuvą.

„Cikados, šį nesibaigiantį skrydžio vėlavimą atsiminsiu ateinančius 17 metų“, – tviteryje parašė CNN korespondentas Baltuosiuose rūmuose Philas Mattingly.


Milijardai cikadų pasirodo keliose Amerikos valstijose, įskaitant Merilandą, Pensilvaniją, Virdžiniją, Indianą ir Tenesį.

Kai jos pasirodė praėjusį kartą, JAV prezidentas buvo George'as W. Bushas, socialinis tinklas „Facebook“ buvo ką tik sukurtas, o Atėnai rengėsi organizuoti vasaros olimpiadą.

J. Bidenas iš Vašingtono prezidentiniu lėktuvu išskrenda anksti trečiadienį ir tikriausiai jam rūpės svarbesni už mažus vabzdžius klausimai.

Tai pirmoji jo prezidentinė kelionė į užsienį ir jos metu jis surengs virtinę susitikimų su Didžiojo septyneto (G-7), Europos ir NATO partneriais, taip pat susitiks akis į akį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pirmiausia J. Bidenas nuskris į Didžiąją Britaniją, kur nuo penktadienio iki sekmadienio Kornvalyje vyks G-7 viršūnių susitikimas.

Konektikuto universiteto Hartforde ekologijos ir evoliucinės biologijos profesorius adjunktas Johnas Cooley anksčiau pasakojo, kad cikados, kurios nepadaro jokios realios žalos, išskyrus žalą žmonių nervams ir ausų būgneliams, „tiesiog pasižymi 17-os metų gyvenimo ciklu“.

Pasak jo, šis ilgas ir daugiausia nematomas gyvenimo ciklas pagrįstas griežtu tvarkaraščiu.

„Kai dirvožemio temperatūra pasieks tam tikrą lygį – 17 Celsijaus laipsnių – temperatūrą kurį nors vakarą, kuris gali būti drėgnas, bet ne pernelyg lietingas, cikadų nimfos išlįs į paviršių ir išsinėrusios taps suaugusiomis cikadomis“, – aiškino ekspertas.

Tada jos praleis apie savaitę tarp augalų nieko neveikdamos, o paskui, anot J. Cooley, pradės „suaugusiųjų veiklą“.

Kitaip tariant, prasidės milžiniškos cikadų tuoktuvės, apimsiančios visą regioną.

Pasak J. Cooley, viso šio reiškinio tikslas vienintelis – pratęsti giminę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)