Azerbaidžanas, padedamas Turkijos karinių dronų ir kitos Ankaros siųstos ginkluotės, pernai atsikovojo kelias anksčiau jam priklausiusias ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, kuriame daugiausiai gyvena etniniai armėnai, teritorijų.

Konfliktas pasiglemžė 6 tūkst. gyvybių ir pasibaigė lapkritį Rusijai tarpininkaujant suderėtomis paliaubomis, pagal kurias etniniai armėnai buvo priversti pasitraukti iš kelių didžiulių teritorijų, kurias jie išsikovojo per dar vieną žiaurų karą praėjusio amžiaus pabaigoje.

R. T. Erdoganas nurodė, kad nuskris į Azerbaidžaną iš kitą savaitę Briuselyje vyksiančio NATO susitikimo ir trečiadienį Baku stebės Europos futbolo čempionato varžybas, kuriose susirungs Turkijos ir Velso komandos.

Jis teigė, kad po to kartu su savo „broliu“ Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu apsilankys Šušoje – istoriniame mieste, kurio kontrolė paskutinėmis karo Kalnų Karabache dienomis atiteko Azerbaidžanui.

Vizitas Šušoje gali būti neigiamai įvertintas armėnų, nes dauguma jų laiko šį miestą pagrindiniu savo kultūros centru Kalnų Karabache.

Turkija palaiko istoriškai prastus santykius su Armėnija.

Įtampa tarp šių šalių dar labiau padidėjo, kai JAV prezidentas Joe Bidenas balandį pripažino Pirmojo pasaulinio karo metu Osmanų imperijos vykdytas armėnų žudynes genocidu.

Nors paliaubų Kalnų Karabache daugiausiai laikomasi, pasienio regione būta kelių susirėmimų.

Po karo Armėnijoje kilo protestų ir politinių neramumų. Šalies premjeras Nikolas Pašinianas dėl Armėnijos nesėkmės kare buvo raginamas atsistatydinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)