Per interviu „Radio NV“ D. Pratasevičius sakė, kad, anot advokatės, Ramanas persirgo sunkia tonzilito – tai tonzinių uždegimas, pasireiškiantis skausmu ir paraudimu – forma.

„Sprendžiant iš advokatės žodžių, sūnus neseniai persirgo sunkia tonzilito forma, turėjo problemų su gerkle. Koks gydymas paskirtas, kaip buvo gydomas, iki galo taip ir neaišku. Per advokatę bandysime išsiaiškinti visus klausimus“, – teigia vyras.

D. Pratasevičius priminė, kad advokatė pas R. Pratasevičių negalėjo patekti vienuolika dienų. Vakar tiriamieji veiksmai su juo užtruko kone septynias valandas.

„Deja, mūsų advokatė yra sistemos įkaitė, ją saisto konfidencialumo pasižadėjimas: nevalia atskleisti straipsnių, kurie minimi, ginamojo būklės. Ir iš viso, iš esmės nieko negalima. Advokatei pavyko su mumis susisiekti tik maždaug vidurnaktį Varšuvos laiku. Septynias valandas, kol truko apklausa ar ne apklausa, tyrėjas neišleido net į tualetą. Iki pat dabar iš advokatės negalime sužinoti kai kurių detalių“, – kalbėjo R. Pratasevičiaus tėvas.

Komentuodamas propagandinį vaizdo įrašą, kuriame pagrindinis vaidmuo teko sūnui, D. Pratasevičius sakė, kad tai – pasityčiojimas.

„Iš jo lūpų nori išgirsti tai, ką tikisi išgirsti Lukašenka. Visos pastangos dedamos būtent tam. Kad „opozicija gyvena iš Vakarų pinigų“. Gi tai girdime pastaruosius 26 metus. Kad „opozicija susiskaldžiusi“. Visa tai tūkstantį kartų girdėta... Kad „opozicija niekam tikusi, kad jiems reikia tik pinigų, kad gyvena iš Vakarų numetamų pinigų, nieko verta ir kaip asmenybės nieko negali pasiūlyti“. Štai ką iš jo tikisi išmušti, tokią žinutę“, – teigia D. Pratasevičius.

Opozicijos aktyvisto tėvas pridūrė, kad daro viską, jog padėtų sūnui, kad jį apžiūrėtų medikai.

„Mums neramu dėl jo sveikatos. Bandome rasti kelią pas jį. Izoliatoriuje laikomi asmenys turi sąskaitą, per kurią gali kaimyninėje parduotuvėje įsigyti knygų. Kažkodėl perduoti knygų neleidžia... Iš dukters knygos nepriėmė, kurią norėjo perduoti. Ir pinigų sąskaitoje nėra, kur buvo pervesti. Nei žinučių, nei siuntinių, nieko – nuo gegužės 25 dienos nieko“, – sakė R. Pratasevičiaus tėvas.

Gegužės 23 d. Baltarusija nukreipė ir Minske priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą. Režimas suėmė lėktuvu skridusius aktyvistą R. Pratasevičių bei jo draugę Sofiją Sapegą.

R. Pratasevičius yra vienas iš opozicijos kanalo „Nexta“ „Telegram“ platformoje įkūrėjų ir buvęs kanalo redaktorius.

Šis kanalas prisidėjo prie pernai rengtų masinių protestų, nukreiptų prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, rengimo.

S. Cichanouskaja penktadienį teigė, kad interviu padarytas kankinant aktyvistą, o Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas interviu pavadino „visiškai gėdingu ir neįtikinamu“.

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas penktadienį teigė, kad Baltarusijos valstybinei televizijai duotas žurnalisto R. Pratasevičiaus interviu „kelia nerimą“, ir aktyvistas „aiškiai patiria prievartą“.

„Matyti, kad praėjusį vakarą interviu R. Pratasevičius patyrė prievartą ir buvo nelaisvėje“, – sakė JK užsienio reikalų sekretorius ir pasmerkė Baltarusijos režimo veiksmus, kaip tai padarė Vokietija bei Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Žmogaus teises ir žiniasklaidos laisvę ginančių asmenų persekiojimas Baltarusijoje turi liautis“, – tviterio paskyroje teigė D. Raabas. „Tie, kurie įsitraukė į interviu filmavimą, prievartą ir režisavimą, turi atsakyti už savo veiksmus“, – sakė jis. „Ką su juo padarė, sunku net įsivaizduoti“, – „Dožd“ televizijai dar ketvirtadienio vakarą, vos pasibaigus propagandinio ONT kanalo „interviu“ su R. Pratasevičiumi, sulaikytu per keleivinio lainerio priverstinį nutupdymą Minske, sakė jo tėtis D. Pratasevičius.

Pasak jo, Baltarusijoje valstybinio kanalo žurnalistas turi daugiau teisių nei advokatas, kurio jau penkias paras neįleidžia pas Ramaną.

„Ką dar pridurti? Tai iš tikrųjų siaubinga, siaubinga, kas vyksta. Man, kaip tėvui, labai sunku. Jeigu kas žiūrėjo tą filmą, tai galėjo pastebėti, kad Ramano viduje vyksta nuolatinė kova tarp to, ką jis privalo pasakyti, ir to, ko niekada gyvenime nepasakytų. Ir tai akivaizdžiai matyti jo veide. Esu tikras, kad tai daugiau nei savaitę trukusių kankinimų už KGB izoliatoriaus sienų, pasityčiojimų, mušimo padariniai. Iš pradžių jį dusino, mušė, akivaizdžiai matyti žymės nuo antrankių. Kiek jį surakintą laikė, baisu net pagalvoti. Jį įbaugino. Ir dabar neaišku, kur jis laikomas, galbūt kokiomis psichotropinėmis medžiagomis apsvaigintas – nežinau, mūsų valdžios niekas negali sustabdyti“, – currenttime.tv kalbėjo 26 metų aktyvisto tėvas.

Anot jo, dabar bandoma sudaryti įspūdį, kad Ramanas kalba apie tai, ką iš tikrųjų galvoja, o ne ką jie nori girdėti.

„Nori, kad protestų dalyviai susiskaldytų, esą kaip jis gali prisipažinti dėl neaišku ko. Mes labai gerai pažįstame savo sūnų. Mūsų sūnus niekada neprisipažins dėl to, ko nepadarė. Kai kurie sako: „Va, jis be jokio popierėlio kalba, kaip iš rašto, pats juk viską pripažįsta.“ Suprantate, Ramanas – pakankamai išsilavinęs sąmoningas žmogus, jis puikiai supranta, ką reikia kalbėti, ir apie ką visa tai. Todėl neturiu jokių abejonių: tai, ką kalba Ramanas, – rezultatas bauginimų, rezultatas nuolatinio psichologinio, fizinio smurto. Jį tiesiog įbaugino, prigrasino, gali būti, kad grasino nužudyti tiek jo merginą, tiek jį patį. Nežinau, man sunku įsivaizduoti, sunku apie tai iš viso kalbėti“, – sakė D. Pratasevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)