Melburniečiai dvi savaites negalėjo išeiti iš savo namų – tai buvo griežčiausi suvaržymai antrajame pagal dydį Australijos mieste. Suvaržymai bus atšaukti ketvirtadienį 23 val. 59 minutės.

Antradienį Melburne buvo užregistruotas tik vienas naujas COVID-19 atvejis.

„Tai gera diena. Visi turėtų labai didžiuotis tuo, ką drauge pasiekėme“, – trečiadienį sakė Viktorijos valstijos premjero pareigas einantis Jamesas Merlino (Džeimsas Merlinas).

Pasak jo, bendromis pastangomis ligos protrūkis mieste nuslopintas. Per šį protrūkį pandeminio koronaviruso atmainos Kapa arba Delta, atsiradusios Indijoje, buvo nustatytos daugiau kaip 80 žmonių.

„Tačiau žinome, jog tai dar nesibaigė ir kol Viktorijoje bei visoje šalyje nevyksta plataus masto vakcinavimas, virusas bus su mumis“, – sakė J. Merlino.

Melburno gyventojai vis tiek negali nutolti nuo savo namų daugiau kaip per 25 km, negali priimti svečių, bet lauke gali rinktis grupėmis iki 10 žmonių.

Mokyklos, kavinės ir grožio salonai vėl gali pradėti darbą, bet sporto ir naktiniai klubai nedirbs dar mažiausiai savaitę.

Viktorijos valstijos vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Brettas Suttonas sakė, kad iškart visų suvaržymų negalima atšaukti, nes padėtis išlieka „gana kintama“.

„Turime judėti palaipsniui, saugiai, bet su minimaliais suvaržymais, toliau, kaip žinome, tai kontroliuosiančiais“, – sakė jis.

Australija yra tarp nedaugelio pasaulio valstybių, kurioje koronavirusas neplinta. 25 mln. gyventojų turinčioje šalyje iš viso užregistruota 30 tūkst. COVID-19 atvejų ir mažiau nei 1 tūkst. mirties nuo šios ligos atvejų.

Australijos sienos tebėra uždarytos daugumai keliautojų, išskyrus keliautojus iš Naujosios Zelandijos, o aptikus naujų COVID-19 atvejų valdžia greit įveda suvaržymus.

Manoma, kad pastarąjį pusmetį virusas iki 18 kartų „nutekėjo“ iš Australijos laikinų karantino vietų viešbučiuose, todėl pastarosiomis savaitėmis ši sistema buvo griežtai tikrinama.

COVID-19 protrūkiai Taivane ir Japonijoje taip pat parodė, kad pradinė sėkmė suvaldant virusą be plataus masto vakcinavimo gali greitai ištirpti.

Iki pirmadienio Australijoje sunaudota maždaug 5,2 mln. skiepų dozių, bet visiškai paskiepyta nedaug gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)