„Šiandien birželio 3-ioji, diena, kai turėjau gintis magistro disertaciją, o vakare su Roma eiti į restoraną, gerti šampaną, valgyti pastą, pasitikti vasarą, bučiuotis ir mylėti. Tačiau viskas pasisuko kiek kitaip. Vietoje šito ryte pusryčiams suvalgiau košės, pasportavau, o vakare išgėriau arbatos su sausainiais. Viena. Nebuvo gynimo, nebuvo Romos, restorano ir šalto šampano. Nebuvo šventės ir meilės. Tačiau buvo arbata. Apie tai skaudu galvoti, tačiau atrodo, kad gyvenime dar daug kas nutiks, bet aš tai praleisiu. Nenorėjau apie tai rašyti, bet neturiu su kuo daugiau pasidalyti, todėl nesusilaikiau. Atleiskit“, – rašo S. Sapega.

Savo laiške ji taip pat pasakoja, jog niekada netikėjo pranašiškais sapnais, tačiau naktį prieš skrydį iš Atėnų R. Pratasevičius susapnavo, kad jie leidžiasi Minske.

„Jis anksčiau sakė, kad sapnuoja pranašiškus sapnus. Gaila, kad tai buvo vienas iš jų. Prašau, nereikia kaltinti Romos dėl to, kad viskas taip baigėsi. Jis mane saugojo ir manimi rūpinosi, kaip tik galėjo. Tai galima pavadinti meile. Toliau viskas klostysis nelengvai, bet, tikiuosi, kad šis kelias bus įveiktas garbingai. Kalbant apie mane, aš laikausi, labai daug skaitau, nuolat skaitau. Ką tik pabaigiau skaityti I. Šamiakino „Neramią laimę“. 600 psl. per tris dienas. Ryte padarau šimtą pritūpimų, iš pradžių presas ir taip toliau. Rašau dienoraštį. Dabar pagaliau tokiems dalykams turiu pakankamai laiko. Susitvarkau“, – rašoma laiške.

Sofija Sapega, Ramanas Pratasevičius

Kaip skelbia „Podjom“, rusės šeima gavo dar du laiškus.

Viename iš jų S. Sapega rašo, kad sulaukusi laiškų iš namų pirmą kartą tyrimų izoliatoriuje pravirko. Ji neturi laikrodžio, tačiau išmoko orientuotis pagal varpų dūžius.

Rusaitės mama Anna Dudič laikraščiui „Novaja gazeta“ pasakojo, kad Rusijos konsulas S. Sapegą aplankė tik vieną kartą.

„Kiek suprantu, jam nesuteikia tokios galimybės. Gali būti, kad jie norėtų, bet nesuteikia galimybių, nors URM ir sakė, jog gavo daugkartinio lankymo leidimą“, – teigė ji.

Gegužės 25 d. Baltarusijos provyriausybinis „Telegram“ kanalas „Žoltye slivy“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sako esanti „Telegram“ kanalo „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiančio vidaus reikalų darbuotojų asmeninę informaciją, redaktorė“.

S. Sapega, vilkėjusi juodą odinę striukę ir mėlynus džinsus, įraše prisistatė kaip Vilniuje gyvenanti Rusijos pilietė.

Vaizdo įrašas leidžia suprasti, kad Baltarusija gali pagrasinti S. Sapegai ilga laisvės atėmimo bausme, rašo „Reuters“. Kiek žinoma, ji nesuvaidino svarbaus vaidmens rengiant praėjusių metų protestus.

Po šio vaizdo įrašo S. Sapegos mama Ana Dudič kalbėdama su BBC išsakė abejones dėl jame pateiktos informacijos.

„Net draugai man skambino ir sakė: „Teta Ana, juk matote, kad tai jai nebūdinga kalbėjimo maniera.“ Ji svyruoja, žvilgsnis nukreiptas aukštyn. Tarytum bijo ką nors užmiršti“, – sakė A. Dudič. „Padidinau [vaizdo įrašą], kiek tai buvo įmanoma. Regis [ji atrodo] normaliai. Dabar renkame šiltus drabužius, važiuosime į Minską. Noriu pamėginti jai perduoti siuntinį – pamačiau, kad ji sėdi apsivilkusi tik ploną striukytę“, – pridūrė S. Sapegos mama.

S. Sapegos advokatas A. Filanovičius BBC Rusijos tarnybai pranešė, kad Sofija du mėnesius bus laikoma KGB tardymo izoliatoriuje „prevenciniais tikslais“.

S. Sapegos mama A. Dudič tikino „Reuters“, kad jos dukra laikėsi atokiau nuo politikos. „Dabar mano viltis yra paremta stebuklo laukimu ir žinojimu, kad mano dukra tikrai dėl nieko nekalta, – sakė ji. – Ji tiesiog atsidūrė netinkamoje vietoje netinkamu laiku.“

S. Sapega yra Rusijos pilietė, tarptautinės teisės studijų Vilniuje įsikūrusiame Europos humanitariniame universitete paskutinio kurso studentė. Jos mama sakė nerimaujanti dėl dukros sveikatos ir saugumo, bet pridūrė, kad Sofija yra stipri. „Ji yra labai tvirta mergina moraline prasme. Ji ištvers, atsilaikys, neabejoju tuo“, – teigė A. Dudič.

Gegužės 31 d. Minsko teismas atmetė skundą dėl Rusijos pilietės S. Sapegos sulaikymo, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė jos advokatas A. Filanovičius.

„Teismas atsisakė patenkinti skundą“, – sakė advokatas.

Vilniuje studijuojanti S. Sapega buvo sulaikyta gegužės 23 dieną, Minsko režimui Baltarusijos sostinėje priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą. Mergina buvo sulaikyta kartu su šiuo laineriu skridusiu draugu, disidentu tinklaraštininku Ramanu Pratasevičiumi.

Lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minsko oro uoste Baltarusijos oro dispečeriams informavus apie tariamą sprogmenį orlaivyje. Ši informacija vėliau nepatvirtinta. Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Dėl šio incidento Europos Sąjungos valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.

26 metų R. Pratasevičius, vienas iš opozicijos informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų, pernai Minsko režimo buvo įtrauktas į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą. Pats kanalas buvo paskelbtas „ekstremistiniu“ ir nurodyta jį blokuoti.

A. Pratasevičius kaltinamas organizavęs masinius neramumus. Už tai jam gali būti skirta iki 15 metų nelaisvės.

Anksčiau buvo pranešta, kad S. Sapega sulaikyta dėl įtarimų 2020 metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais įvykdžius nusikaltimų, apibrėžtų keliuose Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniuose. Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sako, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (510)