Padėtį regione stebinti organizacija „Kivu Security Tracker“ (KST) per „Twitter“ pranešė, kad patikslinti duomenys rodo, jog per pirmadienį įvykusį incidentą Bogos mieste Itūrio provincijoje žuvo 10 žmonių, „radus penkis papildomus kūnus“.

„Ligoninė buvo padegta, taip pat buvo išniekintas kapas katedroje“, – pridūrė organizacija ir nurodė, kad du užpuolikai buvo nukauti per susirėmimą su Kongo DR ginkluotosiomis pajėgomis bei Jungtinių Tautų taikdariais.

Nevyriausybinė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) anksčiau nurodė, kad į jos remiamą bendrąją ligoninę Bogoje pirmadienį buvo „tikslingai nusitaikyta per brutalią ataką“.

Ši ligoninė buvo „paskutinė įstaiga toje apylinkėje, teikusi gydymą žmonėms“, sakoma MSF pranešime.

Taip pat buvo apiplėšta vaistinė ir medicinos priemonių sandėlis, sudegintas intensyviosios terapijos skyrius, o kiti pastatai buvo išgrobstyti.

MSF nurodė „mažai“ težinanti apie užpuolikus ir kodėl jie nusitaikė į ligoninę.

Tačiau kariuomenė kaltino liūdnai pagarsėjusią grupuotę „Sąjunginės demokratinės pajėgos“ (ADF), gegužės 31 dieną tame pačiame rajone nužudžiusią 57 žmones.

Pasak MSF, pediatrijos skyriuje gydyti devyni vaikai, taip pat du suaugę pacientai laukia perkėlimo į kitą ligoninę.

Rubingo administracinės teritorijos vadovas Kabimba Zitono sakė, kad žuvo mažiausiai keturi civiliai ir kad buvo sudeginta Bogos bažnyčia ir ligoninė.

Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad neatpažinti užpuolikai tikriausiai įsitvirtino kaimynėje gyvenvietėje.

Kariuomenė savo ruožtu pareiškė, kad ADF, kaltinama šiemet nužudžiusi šimtus žmonių, padegė ligoninę, traukdamasi nuo vyriausybės pajėgų.

ADF yra pavojingiausia iš dešimčių ginkluotų grupuočių, klajojančių naudingųjų iškasenų turtingoje Kongo DR rytinėje dalyje. Ši sukarinta organizacija istoriškai yra Ugandos islamistų grupuotė, slapta veikianti KDR rytuose nuo 1995 metų.

MSF pareiškė, kad ligoninės užpuolimas „rodo įžūlų ligoninių ir medicinos erdvių neutralumo nepaisymą“, taip pat paragino visas kovojančias šalis užtikrinti medicinos infrastruktūros ir darbuotojų saugumą.

Kongo DR prezidentas Felixas Tshisekedi, siekdamas nutraukti ADF smurtą, gegužės 6 dieną paskelbė 30 dienų „apsiausties padėtį“ Šiaurės Kivu ir Itūryje.

Pagal šios padėties sąlygas kariuomenė ir policija perėmė valdymą iš civilinių pareigūnų.

Nacionalinis Susirinkimas šią priemonę praeitą ketvirtadienį pratęsė dar 30 dienų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją