Valstybinė naujienų agentūra KCNA informavo, kad Kim Jong Unas pirmadienį surengė konsultacijas rengiantis valdančiosios Darbininkų partijos įtakingo Centro komiteto susitikimui, kuriame bus aptarti pirmojo šių metų pusmečio valstybės reikalai.

Susitikimą numatyta surengti birželio pirmoje pusėje. Gali būti, kad jis įvyks dar šią savaitę.

Detalesnės informacijos apie Kim Jong Uno ekonomikos planus nebuvo pateikta, tačiau nurodyta, kad jų tikslas – užtikrinti „apčiuopiamus pokyčius“, siekiant stabilizuoti ekonomiką ir pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas.

Šiaurės Korėjos ekonomiką sugniuždė dešimtmečius trunkantis blogas valdymas ir tarptautinės sankcijos, paskelbtos dėl draudžiamų ginkluotės programų, o padėtį dar pablogino koronaviruso pandemija bei stichinės nelaimės, dėl kurių šalis pernai prarado nemažą dalį derliaus.

Pietų Korėjos pareigūnai sako nematą ženklų, kad Šiaurės Korėja švelnintų pandemijos pradžioje įvestą griežtą pasienio kontrolę ar importuotų daugiau pramoninių ir žemės ūkio žaliavų, kad paskatintų gamybą.

Pastarąjį kartą Darbininkų partijos Centro komiteto plenarinis susitikimas vyko vasarį. Jo metu Kim Jong Unas pažėrė aštrios kritikos savo kabineto darbui, pareiškęs, kad vyriausybė nesiūlo naujų idėjų, kaip gelbėti žlungančią ekonomiką. Jis sakė, kad kabinetas kurpia neveiksmingus planus ir nedemonstruoja „novatoriško požiūrio bei aiškios taktikos“ nustatant metinius tikslus.

Sausį per pirmąjį Darbininkų partijos suvažiavimą nuo 2016 metų Kim Jong Unas paragino įtvirtinti didesnę valstybės vykdomą ekonomikos kontrolę, padidinant žemės ūkio produkcijos apimtis, ypatingą dėmesį skiriant chemijos ir metalų pramonės plėtrai.

Metalų ir chemijos pramonės sektoriai itin svarbūs Šiaurės Korėjos pastangoms atgaivinti pramoninę gamybą, kuri smarkiai nukentėjo dėl sankcijų, o gamybos medžiagų importą sustabdė pandemiją.

Savo politinėse kalbose pastaraisiais mėnesiais Kim Jong Unas neįprastai atvirai kalbėjo apie šalies ekonomikos problemas. Balandį per didžiulę politinę konferenciją Pchenjane kreipdamasis į tūkstančius eilinių valdančiosios partijos narių jis pripažino, kad dėl pandemijos, sankcijų ir pernai vasarą šalį siaubusių potvynių, sunaikinusių nemažą dalį derliaus, Šiaurės Korėja yra atsidūrusi blogiausioje per istoriją padėtyje.

Jis paragino žmones leistis į naują „didelių pastangų reikalaujantį žygį“ ekonominiams sunkumams įveikti, pirmą kartą palygindamas juos su praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio badmečiu, pareikalavusiu šimtų tūkstančių gyvybių.

Praėjusių savaitę Darbininkų partijos Politinio biuro susitikime Kim Jong Unas kalbėjo, kad daug ekonominių darbų vyksta sparčiau dėl „ideologinio entuziazmo ir kovinės dvasios“, kuriuos demonstruoja partija ir jos žmonės. Tačiau šalies lyderis taip pat sakė, jog reikia pakoreguoti tam tikrus jo neįvardytus „nuo kurso nukrypusius reikalus“, kurie, anot jo, bus aptarti Centro komiteto plenariniame susitikime.

Padėtį Šiaurės Korėjoje stebinčios grupės kol kas neužfiksavo jokių masinio bado ar humanitarinės katastrofos ženklų. Tačiau kai kurie analitikai sako, kad dėl dabartinių iššūkių Šiaurės Korėjoje gali susidaryti kritinė ekonominė padėtis, kuri destabilizuotų rinkas ir provokuotų visuomenės paniką bei neramumus.

Ženevoje įsikūrusi ne pelno organizacija ACAPS, kurios specializacija – humanitarinės pagalbos poreikių vertinimas, gegužę nurodė, kad Šiaurės Korėjai gresia didelis humanitarinės krizės pavojus. Anot ACAPS, prastas ekonomikos valdymas, represinės politinės priemonės ir didėjanti priklausomybė nuo vidaus gamybos smarkiai sumažėjus importui neigiamai paveikė gyventojus.

„Dėl chroniško maisto stygiaus ir ribotos prieigos prie pagrindinių paslaugų, tokių kaip sveikatos priežiūra ir švarus vanduo, daugiau kaip 10 mln. žmonių reikia humanitarinės pagalbos“, – nurodė ACAPS.

Ekonominės problemos paliko Kim Jong Uną be kozirių, kuriuos jis būtų galėjęs pateikti kaip savo ambicingos diplomatijos su ankstesniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) laimėjimus.

Ta diplomatija neišvadavo Šiaurės Korėjos nuo sankcijų, ir kol kas Pchenjanas ignoruoja dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracijos raginimus atnaujinti dialogą.

Kai kurie ekspertai sako, kad Kim Jong Unas Centro komiteto susitikime gali aptarti į aklavietę patekusias diplomatines pastangas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)