Po susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu Baltuosiuose rūmuose J. Stoltenbergas pirmadienį sakė, jog J. Bidenas ir jis buvo vieningos nuomonės, kad globalios konkurencijos laikmečiu NATO turi būti stiprinama. Šiame „nenuspėjamame pasaulyje“, kuriame reikia būti pasirengus įvairiems iššūkiams ir grėsmėms, drauge esame stipresni ir saugesni, kalbėjo NATO vadovas.

Kaip pavyzdį J. Stoltenbergas paminėjo Rusiją, kuri vis agresyviau elgiasi savo kaimynių atžvilgiu, ir Kiniją, kuri investuoja į naujus karinius pajėgumus. Ir ji „nepritaria mūsų vertybėms“. Tai esą galima matyti iš to, kaip Kinija malšina demokratinius protestus Honkonge, kaip elgiasi su mažumomis, kaip daro spaudimą savo kaimynėms ir kaip grasina Taivanui.

J. Bidenas birželio 14-ąją dalyvaus NATO viršūnių susitikime. Jis džiaugiasi, kad galės priimti J. Bideną Briuselyje, sakė J. Stoltenbergas. „Stiprus NATO yra gerai Europai, tačiau gerai ir Jungtinėms Valstijoms. Jokia kita didelė pasaulio šalis neturi tiek draugų ir sąjungininkų kaip Jungtinės Valstijos NATO“, - tęsė jis.

Valdant J. Bideno pirmtakui Donaldui Trumpui, santykiai tarp JAV ir daugelio sąjungininkių buvo labai įtempti. J. Bidenas pažadėjo įtemptus santykius vėl normalizuoti. Po susitikimo Baltuosiuose rūmuose atstovė Jen Psaki sakė, jog J. Bidenas pabrėžė tvirtą savo ryžtą glaudžiai bendradarbiauti su sąjungininkais, kad būtų toliau stiprinamas transatlantinis saugumas ir demokratinės vertybės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)