Prisaikdinimo ceremonija sostinėje Bamake surengta A. Goitai, pernai rugpjūtį įvykdyto perversmo lyderiui, gegužės 24 dieną nušalinus paskirtus laikinuosius civilinius šalies vadovus.

Prezidento ir premjero nušalinimas sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo ir pakurstė nuogąstavimus dėl chaoso šalyje, svarbioje kovai su džihadistų sukilimu Sachelyje.

„Dievo ir Malio žmonių akivaizdoje prisiekiu saugoti respublikos santvarką... saugoti demokratinius pasiekimus“, – sakė A. Goita, vilkėjęs karinę uniformą su visomis regalijomis.

„Norėčiau patikinti subregionines, regionines organizacijas ir platesnę tarptautinę bendriją, kad Malis laikysis visų savo įsipareigojimų dėl aukštesnių valstybės interesų“, – sakė jis.

A. Goita taip pat išreiškė pritarimą tam, kad būtų surengti „patikimi, teisingi ir skaidrūs rinkimai nustatytomis datomis“. Jis turėjo galvoje laikinosios vyriausybės nustatytą 2022 metų vasario terminą.

Prisaikdinimo ceremonijoje dalyvavo dešimtys karininkų, antrajame plane matėsi karių kovine apranga. A. Goitai sakant kalbą vis kildavo entuziastingų plojimų.

A. Goita pakeitė civilinį prezidentą Bah Ndaw, kurį praėjusį mėnesį nušalino drauge su premjeru Moctaru Ouane'u.

B. Ndaw ir M. Ouane'as buvo labai svarbūs reikalavimams, kad naujausias karinis perversmas šalyje gyvuotų neilgai. Jie buvo paskirti vadovauti laikinajai vyriausybei, turėjusiai sugrąžinti visišką civilių valdymą.

Per devynių mėnesių laikotarpį šioje neturtingoje šalyje surengtas antras pučas išprovokavo tarptautinio pasipiktinimo bangą.

Pyktis

Gegužės 24-ąją nušalinus B. Ndaw ir M. Ouane'ą Malio partneriai regione sureagavo piktai, bet nesugrąžino sankcijų, privertusių chuntą sutikti, kad būtų suformuota laikinoji vyriausybė.

Afrikos Sąjunga (AS) ir Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) suspendavo Malio narystę, o Prancūzija sustabdė visas bendras karines operacijas su savo buvusios kolonijos pajėgomis.

Prancūzija, išgyvenusi virtinę pražūtingų islamo ekstremistų atakų, Sachelio regione, kuriam priklauso Burkina Fasas, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris, yra dislokavusi per 5 tūkst. karių, dalyvaujančių kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“).

Džihadistų sukilimas 2012-aisiais prasidėjo Malyje ir dabar kelia pavojų visam regionui.

Kovotojai dažnai rengia išpuolius prieš Malio kariuomenę, kuri menkai apginkluota ir prastai finansuojama, todėl vienai neturtingiausių pasaulio šalių nepaprastai svarbu išlaikyti tarptautines partnerystes, taip pat ir su Prancūzija.

Spaudžiamas grįžti prie civilinio valdymo sugrąžinimo kurso, A. Goita savo laikinuoju premjeru paskyrė politikos veteraną Choguelį Maigą (Šogelį Maigą), buvusį ministrą ir protestų judėjimo M5 narį.

M5 pernai rugpjūtį po masinių protestų prieš kruviną džihadistų sukilimą ir įsivaizduojamą korupciją padėjo nušalinti buvusį prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą (Ibrahimą Bubakarą Keitą).

Valdant pirmai po perversmo administracijai, kurioje dominavo kariuomenės veikėjai, protestų judėjimas buvo nustumtas į paraštes.

Tačiau po gegužės 24-osios įvykių kariuomenės ir M5 santykiai pastebimai pagerėjo.

63 metų Ch. Maiga yra artimas religiniam lyderiui Mahmoudui Dicko (Mahmudui Diko), ne kartą pasisakiusiam už derybas su džihadistais. Prancūzija tokioms deryboms kategoriškai nepritaria.

Tačiau penktadienį Ch. Maiga tvirtino, kad jo šalis laikysis savo tarptautinių įsipareigojimų, ir pagerbė jo šalyje žuvusius prancūzų karius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją