Apie tai pirmadienį, birželio 7 d., pranešė naujienų portalas „Axios“, kuriam Ukrainos lyderis davė interviu, skelbia DW.

Kaip rašoma naujienų portale, šis sprendimas V. Zelenskį nustebino ir nuvylė, jis „meldžia“ J. Bideną susitikti su juo, prieš susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu birželio 16 d.

Ukrainos lyderis teigė esąs pasirengęs susitikti su JAV prezidentu „bet kokią akimirką, bet kuriame planetos taške“, cituoja „Axios“.

„Tai – ginklas, tikras ginklas... Rusijos Federacijos rankose. Nesuprantama, kodėl tokia didžiulė šalis kaip JAV gali padavinėti jam šovinius“, – apie dujotiekį kalbėjo V. Zelenskis.

Komentuodamas Kijevo nuogąstavimus, Baltųjų rūmų atstovas pareiškė „Axios“: „Kai prezidentas J. Bidenas susitiks su prezidentu V. Putinu Ženevoje, jis gins Ukrainos suverenitetą ir teritorijos vientisumą, kaip tai darė abiejų skambučių V. Putinui metu“.

Gegužės 20 d. V. Zelenskis sakė, kad JAV sankcijų dujotiekiui „Nord Stream 2“ panaikinimas reikštų Rusijos pergalę.

„Tai bus didžiulė geopolitinė pergalė Rusijos Federacijai“, – spaudos konferencijoje sakė V. Zelenskis, JAV prezidento J. Bideno administracijai nusprendus netaikyti sankcijų Šveicarijoje įsikūrusiai įmonei, koordinuojančiai „Nord Stream 2“ dujotiekio iš Rusijos iki Vokietijos tiesimą, kurios vienintelis akcininkas – Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“.

Šalis tokiu žingsniu siekė sumažinti įtampą su Berlynu dėl 10 mlrd. eurų vertės projekto, kurį Vokietija ir kai kurios Europos šalys laiko itin svarbiu užsitikrinant ilgalaikį energijos tiekimą.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas teigė, kad J. Bideno administracija „toliau priešinsis šio projekto užbaigimui“, argumentuodama, kad jis susilpnins Europos energetinį saugumą.

Rusijos kaimynės Ukraina, Lenkija ir Baltijos šalys priešinasi dujotiekio projektui, baimindamosi, kad jis padidins Maskvos politinį svertą regioninėje politikoje.

Ketvirtadienį kalbėdamasis su reporteriais V. Zelenskis teigė esąs sunerimęs, kad Vašingtonas gali visiškai atšaukti dujotiekiui taikomas sankcijas.

„Manau, kad yra didelė rizika, jog jie (Rusija) gali daryti spaudimą Jungtinėms Valstijoms... atšaukti sankcijas „Nord Stream 2“, – teigė V. Zelenskis.

„Tai būtų pralaimėjimas Jungtinėms Valstijoms ir Joe Bidenui asmeniškai“, – pridūrė prezidentas.

Gegužės 26 d. JAV prezidentas pareiškė, kad sankcijos, neleisiančios užbaigti Vokietiją ir Rusiją jungiantį dujotiekį „Nord Stream 2“, būtų kontrproduktyvios.

J. Bidenas teigė prieštaravęs projektui nuo pat pradžių, tačiau esą sankcijų įvedimas dabar, kai projektas jau beveik baigtas, nebūtų produktyvus sprendimas.

„Jis jau beveik užbaigtas. Aš negaliu Vokietijai leisti ar neleisti ko nors daryti. Dabar įvesti sankcijas, manau, būtų kontrproduktyvu mūsų santykių su Europa atžvilgiu“, – prieš išvykdamas į Delaverą, Vašingtone žurnalistams sakė J. Bidenas.

JAV prezidentas pridūrė, kad sąjungininkai Europoje žino jo poziciją šiuo klausimu.

„Jie žino, ir aš tikiuosi, kad mes nuo šiol galėsime kartu spręsti šį klausimą“, – teigė J. Bidenas.

„Nord Stream 2“ dujotiekis, kuriuo Vokietijai numatoma tiekti rusiškas gamtines dujas, yra 95 proc. užbaigtas.

Dujotiekį jau kelerius metus aršiai kritikuoja Vašingtonas ir kai kurios Rytų Europos šalys, kurios mano, kad projektas padidins Europos priklausomybę nuo Rusijos energetikos išteklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)