Per kadencijos vidurio rinkimus, prasidėsiančius 8 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, bus išrinkta 500 Kongreso žemųjų rūmų narių, 15 iš 32 valstijų gubernatorių ir tūkstančiai vietos administracijų politikų.

Balsavimas yra laikomas itin svarbiu A. M. Lopezo Obradoro perspektyvoms prastumti reformas pagal jo vadinamąjį Ketvirtosios transformacijos planą.

„Ant kortos pastatyta ne kas kita, o Meksikos ateitis“, – per vienos specialistų grupės diskusijas apie rinkimus sakė Pietų Kalifornijos universiteto profesorė Pamela Starr.

„Rinkėjai išties renkasi iš dviejų konkuruojančių Meksikos ir jos ateities vizijų: iš Lopezo Obradoro Ketvirtosios transformacijos ir, tam tikru mastu, sugrįžimo prie ankstesnės politikos“, – sakė ji.

„Referendumas dėl prezidento“

A. M. Lopezas Obradoras buvo išrinktas 2018-aisiais šešerių metų kadencijai. Jis žadėjo peržiūrėti Meksikos „neoliberalų ekonomikos modelį“, išgyvendinti korupciją ir nutraukti privilegijuoto elito švaistymą.

Kairiojo sparno populisto reformų darbotvarkės, įskaitant didesnės energetinės nepriklausomybės siekį, ateitis priklauso nuo to, ar rinkėjai nubaus jį dėl tokių klausimų kaip pandemija ir skaudi tragedija Meksiko metropolitene.

„Šiuos rinkimus daug kas laiko referendumu dėl AMLO (prezidento)... Tvirta parama valdančiajai koalicijai galėtų padrąsinti prezidentą vykdyti labiau intervencionistinę politiką“, – sakė konsultavimo firmos „Capital Economics' analitikai.

Meksikos ekonomika – antra pagal dydį Lotynų Amerikoje – 2020 metais susitraukė 8,5 procento. Tai didžiausias smukimas per kelis dešimtmečius, bet šiemet vyriausybė prognozuoja atsigavimą.

A. M. Lopezas Obradoras nebandė skatinti ekonomikos fiskaliniais stimulais ir sakė, kad būtų neišmintinga didinti šalies skolą.

Nors šalyje nuo COVID-19 jau mirė per ketvirtį milijono žmonių – tai vienas didžiausių skaičių pasaulyje – 67 metų prezidento populiarumas vis dar viršija 60 procentų.

Gegužės 3 dieną Meksike įgriuvus geležinkelio estakadai, kai per ją važiavo traukinys, žuvo 26 žmonės, bet ši tragedija, regis, smarkiai nepaveikė visuomenės pritarimo prezidento darbui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)