Buvęs aukštas Baltarusijos milicijos pareigūnas, šiuo metu atstovaujantis buvusių šalies saugumo pareigūnų susivienijimui BYPOL, Aliaksandras Azarovas įsitikinęs, kad R. Pratasevičiui galėjo būti taikomi tiek fizinio, tiek psichologinio spaudimo metodai.

Be to, A. Azarovas „Nastojaščije vremia“ eteryje pakomentavo Baltarusijos valdžios pareiškimus, esą R. Pratasevičius dalyvavo vykdant karinius veiksmus Ukrainos Rytuose, kur neva kovojo „Azov“ bataliono sudėtyje (pirmasis „Azov“ vadas Aleksandras Bileickis sakė, kad R. Pratasevičius į karinių veiksmų zoną atvažiuodavo kaip žurnalistas, o ne dalyvis).

Anot A. Azarovo, jis dar nuo tarnybos Baltarusijos milicijoje laikų turi tikslios informacijos, kad Baltarusijos KGB apklausė R. Pratasevičių dėl jo kelionės ir dar 2015 metais įsitikino, jog buvo kalbama tik apie reporterio darbą.

– Kokį įspūdį jums paliko Ramano Pratasevičiaus interviu? Ar pastebite, kad ši apklausa arba tardymas vyko spaudimo sąlygomis?

– Kai sužinojau apie R. Pratasevičiaus sulaikymą, iš karto supratau, kad jis duos prievarta išgautus parodymus. Žinant Baltarusijos valdžios, KGB bei Vyriausiosios kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija valdybos metodus, būtų labai sunku atsisakyti kalbėti tai, ko jie nori. Jų dabartiniai metodai man primena 1937 metus.

– Kokie tai metodai?

– Dabar, ir tai 100 proc. patvirtinta informacija, Vyriausiosios kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija valdybos pastate darbuotojai guldo žmones ant grindų, muša guminėmis lazdomis, iš neužtaisyto šautuvo šaudo į galvą, dėl ko iš baimės galima apsišlapinti, ir taip toliau. Dabar tokie metodai taikomi laisvai ir patogiai, nekyla jokių problemų.

Svarbiausia, kad žmogus prisipažintų dėl to, dėl ko jie nori, jog jis prisipažintų. Be abejo, naudojami ir „apdirbimo“ kameroje būdai, dirba specialiai paskirti asmenys. Visi žino tas kankinimų kameras, ten „sėdi“ laisvai samdomi darbuotojai, už tai gauna algą. Jie auką žemina, muša, ko tik nedaro, kol žmogus tampa pasirengęs padaryti viską, ko iš jo nori, kad tik perkeltų į kitą kamerą.

– Internete komentatoriai teigia, kad Ramanui Pratasevičiui buvo grasinama, – jeigu neprisipažins, atiduos jį separatistams Luhanske.

– Aš tuo netikiu, tai blefas. 2015 metais pats vadovavau skyriui, kuris užsiėmė kaip tik tais kovotojais, kurie kariavo Ukrainoje tiek Ukrainos, tiek vadinamųjų Luhansko liaudies respublikos ir Donecko liaudies respublikos pusėje. Nieko panašaus būti negali. Bet jie darė psichologinį spaudimą. Ramanas iš tikrųjų lankėsi antiteroristinės operacijos zonoje, rodė jo nuotrauką, esą jis dalyvavo vykdant karinius veiksmus ir iš tikrųjų kovojo. Galimas daiktas, kad tuo jį ir įbaugino. Bet mes turime šimtaprocentinės informacijos, ją pats gavau, kai ten dirbau, kad 2015 metų rugpjūtį Ramanas Pratasevičius buvo iškviestas į ketvirtąjį KGB skyrių <...>, ten buvo apklaustas. Remdamasis ta apklausa, KGB padarė išvadą, kad jis vyko ten kaip reporteris ir vykdant karinius veiksmus nedalyvavo.

– Tai reiškia, kad 2015 metais Baltarusijos saugumas jam klausimų apie Donbasą neturėjo?

– Neturėjo. Jį apklausė, paleido, pasižymėjo, kad vykdant karinius veiksmus nedalyvavo, ir viskas. Todėl tai – tik tušti grasinimai.

– Į ką nukreipti visi tie prisipažinimai? Dauguma spėja, kad prisipažinimai išgauti darant spaudimą. Kas jais gali patikėti?

– Kad išgauti prievarta – šimtas procentų. Ir ne tik darant spaudimą, bet ir kankinant, nes akivaizdžiai matyti kūno sužalojimai – ant riešų, veidas netaisyklingos formos. Teko jį matyti gyvai, sunkiai atpažįstamas.

– Ką reiškia „veidas netaisyklingos formos“?

– Jeigu su žmogumi yra tekę bendrauti gyvai, tuomet dabar filmuotoje medžiagoje gana lengva pastebėti, kad kažkas ne taip, veidas asimetriškas, yra patinimų, kuriuos galėjo sukelti fiziniai žalojimai. Galimas dalykas, kad akivaizdūs pažeidimai nugrimuoti.

– Tėvas mano, kad sūnus paveiktas psichotropinėmis medžiagomis. Kokia jūsų nuomonė?

– Dėl psichotropinių medžiagų nežinau. Kai tarnavau, tokių dalykų nepasitaikė. Manau, kad čia pirmiausia yra fizinis smurtas, o ne psichotropinės medžiagos. Ramaną galima įbauginti, kaip jau minėjau, padirbėti su juo kameroje, ir jis pasakos, ką tik panorėsite.

Išklausęs jo pasakymus, ko nors netikėto neišgirdau. Jis ten iš esmės kalba apie tuos gandus, apie kuriuos žino KGB, Vidaus reikalų ministerija, tik pridėjo konkretesnių detalių. Bet visa tai iš esmės – tik gandai. Jis kalbėjo, ką turėjo kalbėti, tai, ko iš jo reikalavo.

– Paaiškinkite, kodėl šitą vaizdo įrašą rodo visiems baltarusiams.

– Valdžiai reikia įbauginti žmones, reikia su šaknimis išrauti bet kokį norą protestuoti, tad visa tai daroma siekiant būtent tokio tikslo. Skleidžia gandus, daugiausia – socialiniuose tinkluose, esą iš Ramano telefono ištraukė visą informaciją. Ir rašo: bėkite, nes mes jus tuojau surasime. Valdžiai reikia, kad visi protestuotojai arba išvažiuotų, arba atsidurtų kalėjime (kad nebebūtų jokių neramumų). Reikia ir Putinui parodyti, kad pas mus, štai, viskas gerai. Rusijai taip pat labai svarbu, kad Baltarusijoje nevyktų protestų. Kam jiems toks kraštas – kam globoti šalį, kur nesibaigia neramumai.

Ukraina: Aliaksandrui Lukašenkai skaudės

Ukraina imsis skausmingų priemonių prieš Baltarusiją ir Aliaksandrą Lukašenką, jeigu vadinamosios Luhansko liaudies respublikos (LLR) atstovams bus leista apklausti opozicijos aktyvistą R. Pratasevičių.

Tai penktadienį televizijos kanalui „1+1“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Aliaksandrui Lukašenkai skaudės. Mes turime pakankamai priemonių, kad žmonėms ir šalims, kurios negerbia Ukrainos teritorijos vientisumo, skaudėtų. Ypač turint omenyje Baltarusiją, su kuria mus sieja daug ryšių. Taip pat ir ekonominių“, – sakė diplomatas, paklaustas, kaip Kijevas reaguotų, jei LLR atstovams būtų leista apklausti R. Pratasevičių.

D. Kuleba pridūrė nenorįs grasinti, bet pabrėžė, jog „yra dalykų, už kuriuos Ukraina neatleidžia“, ir šalies teritorijos vientisumo negerbimas – vienas iš jų. URM vadovas patvirtino, kad šiuo metu Ukrainos ir Baltarusijos kontaktai palaikomi tik ambasadų lygiu.

„Politinio dialogo tarp Ukrainos ir Baltarusijos kol kas nėra. Kijevas Lukašenkos nepripažino“, – sakė jis.

Anksčiau LLR prokuratūra kreipėsi į Baltarusiją prašydama perduoti jai R. Pratasevičių, kad būtų galima atlikti „tardymo eksperimentą“. Birželio 2 d. A. Lukašenka pareiškė, kad LLR atstovai gali aplankyti R. Pratasevičių.

„Yra toks niuansas. Donbase šiems asmenims iškelta baudžiamoji byla. Aš apie tai priminiau prezidentui Vladimirui Putinui ir pasakiau, kad jeigu [apsiskelbusios respublikos] turėtų klausimų, maloniai kviečiame pas mus, užduokite jiems tuos klausimus. Nes jie ten, Donbase, žudė žmones, ir [R. Pratasevičius] lėktuve šaukė, kad jam gresia mirties bausmė, o mūsų žurnalistai aiškino, kad pas mus pagal tokį straipsnį numatoma ne mirties bausmė, o 15 metų laisvės atėmimo. Jis žinojo, ką kalba. Jis suprato, kad ten, pietryčių Ukrainoje, jam gali būti pareikšti kaltinimai, o tai jau yra visai kita situacija“, – šią savaitę susitikęs su vyriausybe pareiškė A. Lukašenka.

Luhansko liaudies respublikos generalinė prokuratūra pranešė tirianti „galimą R. Pratasevičiaus dalyvavimą vykdant karinius veiksmus Ukrainos rytuose, „Azov“ batalione“.

Išvakarėse institucija pranešė nustačiusi, kad „R. Pratasevičius dalyvavo apšaudant taikius Donbaso gyventojus ir sunaikinant civilinę infrastruktūrą“, ir kreipėsi į Baltarusiją dėl galimybės atlikti tyrimą.

Apsišaukėliškoje respublikoje jam iškelta baudžiamoji byla. R. Pratasevičius „įvykdė itin sunkių nusikaltimų“, kuriems buvo pasitelkti „sunkieji ginklai“, įskaitant patrankas, minosvaidžius ir priešlėktuvinius ginklus, tvirtina Luhansko liaudies respublikos generalinė prokuratūra. R. Pratasevičiaus tėvo teigimu, jo sūnus Donbase dirbo žurnalistu.

Buvęs „Azov“ bataliono vadas Andrijus Bileckis patvirtino, kad R. Pratasevičius Donbase dirbo žurnalistu. „Taip, Ramanas iš tiesų drauge su „Azov“ ir kitais kariniais daliniais kovojo prieš Ukrainos okupaciją. Jis buvo su mumis Širokine, kur jį sužeidė. Tačiau jo, žurnalisto, ginklas buvo ne automatas, o žodis“, – pabrėžė A. Bileckis.

Gegužės 23 d. iš Graikijos į Lietuvą skridęs „Ryanair“ laineris po melagingo pranešimo apie neva jame esančią bombą buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste. Ten Baltarusijos pareigūnai sulaikė juo skridusį opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)