JT pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR nurodė, kad dėl Sąjunginių demokratinių pajėgų (ADF) išpuolių maždaug 5 800 žmonių buvo priversti pabėgti iš kelių perkeltųjų centrų Kongo DR rytinėje Itūrio provincijoje.

„Gegužės 31 dieną ADF tuo pačiu metu užpuolė perkeltųjų objektus ir kaimus prie Bogos ir Tšabio miestų ir nužudė 57 civilius gyventojus, įskaitant septynis vaikus, kurie buvo apšaudyti ir užpulti mačetėmis“, – Ženevoje žurnalistams sakė UNHCR atstovas Babaras Balochas (Babaras Baločas).

„Dar keli buvo sužeisti, o 25 žmonės buvo pagrobti. Be to, buvo padegta daugiau nei 70 prieglaudų ir parduotuvių. Vien Bogos mieste buvo nužudytas 31“ žmogus – moterys, vaikai ir vyrai, pažymėjo B. Balochas.

„Netektį patyrusių šeimų nariai UNHCR partneriams sakė, kad daugelis jų artimųjų buvo sudeginti gyvi savo namuose“, – tęsė jis.

„UNHCR pasipiktino šiomis naujausiomis iš virtinės žiaurumų, vykdomų ginkluotų grupuočių KDR rytuose“, – pridūrė JT pareigūnas.

Agentūra paragino skubiai imtis papildomų saugumo priemonių regione, siekiant apsaugoti taikius gyventojus, kurių daugelis buvo užpulti ir kelis kartus priversti bėgti.

ADF yra pavojingiausia iš dešimčių ginkluotų grupuočių, klajojančių naudingųjų iškasenų turtingoje Kongo DR rytinėje dalyje.

Ši sukarinta organizacija istoriškai yra Ugandos islamistų grupuotė, slapta veikianti KDR rytuose nuo 1995 metų.

Kovą JAV pranešė, kad ADF siejama su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Tūkstančiai žmonių pabėgo iš Bogos į įvairias netoliese esančias vietoves „neturėdami praktiškai nieko, išskyrus dėvimus drabužius“, sakė B. Balochas.

Anot jo, nors daugumą šių žmonių priėmė kitos skurdžios šeimos, kai kuriems perkeltiesiems tenka nakvoti lauke, o kiti ieško prieglobsčio jau ir taip perpildytose bažnyčiose.

Atstovas pridūrė, jog vienos iš UNHCR humanitarinių organizacijų partnerių biurai buvo apiplėšti, todėl tūkstančiai žmonių neteko galimybės gauti pagalbos.

JT agentūros duomenimis, dėl nesaugumo ir smurto savo namus KDR paliko per 5 mln. žmonių, 1,7 mln. iš jų – vien Itūryje.

UNHCR nurodo, kad iš 204,8 mln. JAV dolerių (168 mln. eurų), kuriuos agentūra paprašė tarptautinės bendruomenės išskirti KDR, surinkta tik 18 proc. sumos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)