Tai penktadienį televizijos kanalui „1+1“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Aliaksandrui Lukašenkai skaudės. Mes turime pakankamai priemonių, kad žmonėms ir šalims, kurios negerbia Ukrainos teritorijos vientisumą, skaudėtų. Ypač turint omenyje Baltarusiją, su kuria mus sieja daug ryšių. Taip pat ir ekonominių“, - sakė diplomatas, paklaustas, kaip Kijevas reaguotų, jei LLR atstovams būtų leista apklausti R. Protasevičių.

D. Kuleba pridūrė nenorįs grasinti, bet pabrėžė, jog „yra dalykų, už kuriuos Ukraina neatleidžia“, ir šalies teritorijos vientisumo negerbimas – vienas iš jų. URM vadovas patvirtino, kad šiuo metu Ukrainos ir Baltarusijos kontaktai palaikomi tik ambasadų lygiu.

„Politinio dialogo tarp Ukrainos ir Baltarusijos kol kas nėra. Kijevas Lukašenkos nepripažino“, – sakė jis.

Anksčiau LLR prokuratūra kreipėsi į Baltarusiją, prašydama perduoti jai R. Pratasevičių, kad būtų galima atlikti „tardymo eksperimentą“. Birželio 2 d. A. Lukašenka pareiškė, kad LLR atstovai gali aplankyti R. Pratasevičių.

Ramanas Pratasevičius

„Yra toks niuansas. Donbase šiems asmenims iškelta baudžiamoji byla. Aš apie tai priminiau prezidentui Vladimirui Putinui ir pasakiau, kad jeigu [apsiskelbusios respublikos] turėtų klausimų – maloniai kviečiame pas mus, užduokite jiems tuos klausimus. Nes jie ten, Donbase, žudė žmones, ir [R. Pratasevičius] lėktuve šaukė, kad jam gresia mirties bausmė, o mūsų žurnalistai aiškino, kad pas mus pagal tokį straipsnį numatoma ne mirties bausmė, o 15 metų laisvės atėmimo. Jis žinojo, ką kalba. Jis suprato, kad ten, pietryčių Ukrainoje, jam gali būti pareikšti kaltinimai, o tai jau yra visai kita situacija“, – šią savaitę susitikime su vyriausybe pareiškė A. Lukašenka.

Luhansko liaudies respublikos generalinė prokuratūra pranešė tirianti „galimą R. Pratasevičiaus dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainos rytuose, „Azov“ batalione“.

Išvakarėse institucija pranešė nustačiusi, kad „R. Pratasevičius dalyvavo apšaudant taikius Donbaso gyventojus ir sunaikinant civilinę infrastruktūrą“, ir kreipėsi į Baltarusiją dėl galimybės atlikti tyrimą.

Apsišaukėliškoje respublikoje jam iškelta baudžiamoji byla. R. Pratasevičius „įvykdė itin sunkių nusikaltimų“, kuriems buvo pasitelkti „sunkieji ginklai“, įskaitant patrankas, minosvaidžius ir priešlėktuvinius ginklus, tvirtina Luhansko liaudies respublikos generalinė prokuratūra. R. Pratasevičiaus tėvo teigimu, jo sūnus Donbase dirbo žurnalistu.

Buvęs „Azov“ bataliono vadas Andrijus Bileckis patvirtino, kad R. Pratasevičius Donbase dirbo žurnalistu. „Taip, Ramanas iš tiesų drauge su „Azov“ ir kitais kariniais daliniais kovojo prieš Ukrainos okupaciją. Jis buvo su mumis Širokine, kur jį sužeidė. Tačiau jo, žurnalisto, ginklas buvo ne automatas, o žodis“, – pabrėžė A. Bileckis.

Gegužės 23 d. iš Graikijos į Lietuvą skridęs „Ryanair” laineris po melagingo pranešimo apie neva jame esančią bombą buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste. Ten Baltarusijos pareigūnai sulaikė juo skridusį opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)