Pekinas ragina Jungtines Valstijas „spręsti savo pačių rimtas žmogaus teisių problemas“, pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas. Tokį pareiškimą jis padarė amerikiečių valstybės sekretoriui Antony Blinkenui pareiškus, jog Vašingtonas „pagerbs nužudytųjų prieš 32 metus pasiaukojimą“ ir toliau palaikys kinų teisių aktyvistus.

1989 metų pavasarį daugybė studentų ir darbininkų susirinko Tiananmenio aikštėje – Kinijos galybės simboliniame centre, kad pareikalautų demokratinių pokyčių ir priemonių prieš korupciją. Jų veiksmai įkvėpė protestus visoje šalyje.

Po septynių protestų savaičių vyriausybė birželio 4-ąją pasiuntė tankus ir kareivius, vaikiusius ir žudžiusius demonstrantus bei stebėtojus į aikštę vedančiose gatvėse. Tąsyk žuvo šimtai, o galbūt tūkstančiai žmonių, tačiau Kinijos vadovybė iki šiol nėra paskelbusi aukų skaičiaus.

Jaunesniems gyventojams neturint tiesioginių prisiminimų apie Tiananmenio judėjimą, Pekinas iš visų jėgų stengiasi užkirsti kelią tų įvykių minėjimui: per tokius renginius aktyvistai sulaikomi, o tiesioginis transliavimas išjungiamas dėl „techninių“ priežasčių.

Socialinių tinklų „WeChat“ ir „Weibo“ vartotojams penktadienį buvo neleidžiama dalintis žvakę vaizduojančiais jaustukais, o į „Twitter“ panašioje platformoje „Weibo“ blokuojamos skaičiaus „64“, simbolizuojančio kruvinų įvykių datą, paieškos.

Pusiau autonominiame Honkonge pastaruosius tris dešimtmečius buvo rengiami didžiuliai minėjimai su žvakėmis, tačiau šiemet policija jėga nuslopino bet kokias pastangas surengti masinių renginių šiai dienai paminėti. Penktadienio rytą mieste buvo sulaikyta tokių akcijų organizatorė, iškili aktyvistė Chow Hang-tung.

Kinų URM atstovas Wang Wenbinas penktadienį pareiškė, kad JAV reikia atsakyti už numanomą įvairių socialinių grupių – nuo mažumų narių iki migrantų – engimą.

„Atsižvelgiant į neginčijamus žmogaus teisių pažeidimus, kas duoda teisę JAV pamokslauti kitiems?“ – klausė pareigūnas.

Kinijos valdančioji Komunistų partija netikėtai užsiminė apie įvykius Tiananmenyje, užpernai minint jų 30-ąsias metines. Valstybinis leidinys „Global Times“ tuomet pavadino valdžios atsaką į protestus, taip pat jos veiksmų pasekmes „politine sėkme“.

Tačiau kritikai teigia, kad šiemet Kinijos pastangos reabilituoti savo neramią praeitį pasiekė naują lygį, valdžiai uždraudus rengti atminimo ceremonijas Honkonge.

„Jaunimas Kinijoje gaus išsilavinimą ir apsišvietimą iš istorijos... ir toliau nuosekliai eis socializmo su kiniškomis savybėmis keliu“, – pareiškė Wang Wenbinas.