Buvęs vyriausiasis „Telegram“ kanalo „Nexta“ redaktorius sakė, kad „pripažįsta“ savo kaltę dėl viešąją tvarką pažeidžiančių veiksmų organizavimo.

„Aš iškart pripažinau savo kaltę pagal [Baltarusijos baudžiamojo kodekso] 342-ąjį straipsnį – masinių nesankcionuotų akcijų organizavimas“, – kalbėjo aktyvistas.

Teismo procesas dėl R. Pratasevičiaus dar neprasidėjęs, jo bendravimas su advokatu yra ribotas, tačiau valstybinis TV kanalas jau paskelbė A. Pratasevičiaus „išpažintį“.

Žurnalistas, ant kurio riešų matyti žaizdos, „kritikuoja“ Baltarusijos opozicionierius, įskaitant Pavelo Latuškos ir Sviatlanos Cichanouskajos bendražygius. Pasak jo, išvykusius opozicionierius finansuoja „Lietuvos mokesčių mokėtojai, baltarusių diaspora ir verslininkai“.

Pasak R. Pratasevičiaus, jis turėjo konfliktą su kai kuriais opozicijos lyderiais, kurie „reikalavo toliau kviesti žmones išeiti į gatves“, nors jis pats esą tai laikė beprasmiška.

Ramanas Pratasevičius

Buvęs „Nexta“ vyriausiasis redaktorius sakė, kad jam esą buvo pasakyta: „nebus gatvės – nebus sankcijų“. Pasak jo, opozicijai reikia sankcijų prieš Baltarusiją, kad šalies ekonomika „kuo greičiau žlugtų“ ir dėl to prasidėtų protestai.

R. Pratasevičius įvardijo asmenis, kurie, jo teigimu, specialiai tam skirtame pokalbių kanale „koordinuodavo protestus“ Baltarusijoje. Kaip tvirtina buvęs „Nexta“ vyriausiasis redaktorius, protestų organizatorių grupę sudarė „Nexta“ įkūrėjas Sciapanas Putila, „Nexta“ redakcijos darbuotojai Janas Rudikas ir Tadeušas Gičanas, žurnalistai Franakas Viačiorka ir Anastasija Rogatko, tinklaraštininkai Antonas Matolka, Jevgenijus Malachovskis ir Eduardas Palčis (su žmona Viktorija), opozicionierius Danilas Bogdanovičius [ONT jį vadina „Cichanouskajos aplinkos žmogumi“ – red.], politologas Artiomas Šraibmanas bei žiniasklaidos vadybininkas Dmitrijus Navoša.

„Iš esmės tame pokalbių kanale priiminėdavome visus pagrindinius sprendimus, kur įvyks kita akcija, kokios informavimo strategijos turime laikytis artimiausiu metu. Ten buvo aptarinėjami visi aktualūs įvykiai, visi. Faktiškai vienas pokalbių kanalas atliko pagrindinio koordinacinio pokalbių kanalo vaidmenį, ten buvo organizuojamas visas informacinis karas ir gatvėse rengiami protestai“, – pareiškė R. Pratasevičius.

Anot jo, tarp Baltarusijos opozicijos lyderių neretai įvyksta konfliktų. R. Pratasevičius papasakojo, kad buvęs kultūros ministras Pavelas Latuška „pavogė“ Liaudies antikrizinės valdybos, kuri turėjo tapti Sviatlanos Cichanouskajos „ministrų kabinetu“, idėją.

„Vyksta labai daug vidaus konfliktų. Iš esmės štabai labiausiai jų ir bijo“, – pažymėjo R. Pratasevičius. Pats žurnalistas esą konfliktuodavo su S. Putila. Sulaikytojo teigimu, S. Putila pelnė šlovę ir apdovanojimų už darbą „Nexta“ redakcijoje ir jo „ego pernelyg išsipūtė“.

R. Pratasevičiui sakė esą jam nelengva nuspėti opozicijos bendražygių reakciją į šį „interviu“.

„Esu beveik įsitikinęs, kad labai daug žmonių pradės mane viešai smerkti. Praktiškai neabejoju, jog kokios nors palaikymo akcijos, kurias jie suplanavo anksčiau, savaime suprantama, neįvyks. Nenustebsiu, jeigu mane daugelis pavadins išdaviku ir panašiai. Bet galiu pasakyti atvirai, kad man nesvarbu, ką kalbės kiti“, – kalbėjo jis.

R. Pratasevičius taip pat pareiškė „gerbiantis“ Vakarų nepripažįstamą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

„Neslėpsiu, labai kritikavau Aliaksandrą Grigorjevičių. Man atrodė, tam buvo priežasčių, bet aš visą gyvenimą buvau žurnalistas. Kai pradėjau vis labiau įsitraukti ne į žurnalistinį, o į politinį darbą, tuo labiau norėjau iš ten pabėgti ir tuo labiau pradėjau suprasti, kad daugelis dalykų, dėl kurių buvo kritikuojamas Aliaksandras Grigorjevičius, iš tikrųjų yra tik spaudimo priemonė. Ir kad daugeliu momentų jis elgėsi, atsiprašau už tokį išsireiškimą, kaip žmogus su geležiniais kiaušiniais“ – apie A. Lukašenką kalbėjo buvęs „Nexta“ redaktorius.

Savo išvyką į Donbasą jis pavadino „didžiausia klaida gyvenime“. Ten jis esą pažeidė žurnalistinę etiką. „Logiška“ jis vadino apsišaukėliškoje „Luhansko liaudies respublikoje“ iškeltą bylą ir sakė bijantis ekstradicijos.

„Luhansko liaudies respublikos“ generalinė prokuratūra pranešė tirianti „galimą R. Pratasevičiaus dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainos rytuose, „Azov“ batalione“. Išvakarėse institucija pranešė nustačiusi, kad „R. Pratasevičius dalyvavo apšaudant taikius Donbaso gyventojus ir sunaikinant civilinę infrastruktūrą“, ir kreipėsi į Baltarusiją dėl galimybės atlikti tyrimą. Apsišaukėliškoje respublikoje jam iškelta baudžiamoji byla. R. Pratasevičius „įvykdė itin sunkių nusikaltimų“, kuriems buvo pasitelkti „sunkieji ginklai“, įskaitant patrankas, minosvaidžius ir priešlėktuvinius ginklus, tvirtina „Luhansko liaudies respublikos“ generalinė prokuratūra.

Ramanas Pratasevičius

Buvęs „Azov“ bataliono vadas Andrijus Bileckis patvirtino, kad R. Pratasevičius Donbase dirbo žurnalistu. „Taip, Ramanas iš tiesų drauge su „Azov“ ir kitais kariniais daliniais kovojo prieš Ukrainos okupaciją. Jis buvo su mumis Širokine, kur jį sužeidė. Tačiau jo, žurnalisto, ginklas buvo ne automatas, o žodis“, – pabrėžė A. Bileckis.

A. Lukašenka pareiškė, kad A. Pratasevičiui už „žmonių žudymą“ Donbase gresia mirties bausmė.

„Iš esmės priklausiau baltarusių junginiui – vadinamajam būriui „Vytis“... Tai buvo trys žmonės. [Mus] prijungė prie „Azov“, – kalbėjo R. Pratasevičius, bet pridūrė, kad kovos veiksmų zonoje nebuvo.

Įrašo pabaigoje R. Pratasevičius pradėjo verkti ir užsidengė veidą rankomis. Tuomet ir pasimatė žaizdos ant jo riešų.

„Persvarsčiau labai daug dalykų. Daugiau nebenoriu lįsti nei į politiką, nei į kokius nors nešvarius žaidimus ir nesutarimų aiškinimąsi. Tiesiog noriu tikėtis, kad sugebėsiu viską ištaisyti ir gyventi gana ramų gyvenimą, sukurti šeimą, susilaukti vaikų, nustoti nuo kažko bėgti“, – „interviu“ užbaigė jis.

Ramanas Pratasevičius

„Gryna propaganda“

„A. Pratasevičius kartoja propagandinius teiginius. Ta informacija, kuri išsakyta mano adresu, reiškia tik viena: asmuo tiesiog kankinamas, jis priverstas duoti melagingus parodymus“, – taip leidiniui „The Insider“ sakė P. Latuška.

„Interviu“ pamatęs R. Pratasevičiaus tėtis „Dožd“ televizijai sakė esantis įsitikinęs, kad sūnus kalba spaudžiamas KGB. Pasak jo, gretimoje kameroje gali sėdėti jo draugė, tad jis bijo.

R. Pratasevičiaus tėtis taip pat sakė, kad nei advokatui, nei gydytojams nebuvo leista susitikti su jo sūnumi.

„Pažinodamas savo sūnų, visa, ką kalba Ramanas, jis kalba ne pats. Pažvelkite į jo pirmąją reakciją vaizdo įrašo pradžioje, ir net vaizdo įrašo eigoje yra labai aišku, kad jo viduje vyksta kova tarp to, ką jis turi pasakyti ir to, ko nenori sakyti. Jam labai sunku, esu įsitikinęs, kad jis buvo priverstas, esu įsitkinęs, kad jis įbaugintas“, – kalbėjo Dzmitras Pratasevičius.

26 metų aktyvisto tėvas sakė, kad šis interviu yra „prievartos, kankinimų ir bauginimų“ rezultatas.

„Labai gerai pažįstu savo sūnų ir esu įsitikinęs, kad jis tokių dalykų niekada nepasakytų“, – tėvas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jį palaužė ir privertė pasakyti, ką reikia“, – tvirtino D. Pratasevičius ir pridūrė, kad žiūrėti šį interviu jam buvo skaudu.

„Labai nerimauju“, – kalbėjo tinklaraštininko tėvas.

Opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka sakė, kad jam buvo „skaudu stebėti“ R. Pratasevičiaus „prisipažinimus“, ir vadino jį „režimo įkaitu“.

Ramanas Pratasevičius

Prieš šią transliaciją nepriklausoma žmogaus teisių grupė „Viasna“ pareiškė, kad R. Pratasevičius tikriausiai buvo Baltarusijos saugumo tarnybų priverstas kalbėti, nes jam gresia „nesąžiningi, tačiau labai rimti kaltinimai“.

„Viskas, ką Pratasevičius pasakys, bus pasakyta patiriant prievartą – mažų mažiausiai psichologinę prievartą“, – ketvirtadienį AFP sakė „Viasna“ vadovas Alesis Bialiackis.

„Kad ir ką jis dabar kalbėtų, tai yra gryna propaganda, neturinti jokio teisingo pagrindo“, – pridūrė A. Bialiackis.

Delfi primena, kad buvęs „Nexta“ redaktorius ONT eteryje parodytas antrą vakarą iš eilės.

Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius, kuris buvo areštuotas Minske priverstinai nutupdžius „Ryanair“ keleivinį lainerį, kalėjime padarytame vaizdo įraše sakė, kad jam pakenkė „savi“.

Ramanas Pratasevičius

Įrašas buvo parodytas per vėlai trečiadienį valstybės kontroliuojamos televizijos ONT transliuotą valandos trukmės laidą. 26 metų R. Pratasevičius įraše taip pat sako, kad protestai prieš Baltarusijos autoritarišką prezidentą A. Lukašenką dabar yra beprasmiai dėl griežto jų slopinimo, ir siūlo opozicijai palaukti palankesnio momento.

Laidoje teigta, jog Baltarusijos pareigūnai nežinojo R. Pratasevičių buvus iš Atėnų į Vilnių gegužės 23 dieną skridusiame „Ryanair“ lėktuve, kurį skrydžių kontrolieriai nukreipė į Minską dėl esą bombos grėsmės.

Nutūpusiame lėktuve jokios bombos nerasta, bet baltarusių pareigūnai areštavo juo skridusius R. Pratasevičių ir jo draugę, Vilniuje studijuojančią Rusijos pilietę.

A. Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti keleivinio lainerio. Europos Sąjunga reaguodama uždraudė Baltarusijos nacionalinės oro vežėjos „Belavia“ lėktuvams patekti į savo oro erdvę, paragino Europos kompanijas neskristi į Baltarusijos oro erdvę ir parengė naujų sankcijų svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams.

A. Lukašenka, kuris 9,3 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus, kaltina Vakarus bandymu sankcijomis „pasmaugti“ jo šalį.

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino A. Lukašenka.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

2019 metais iš Baltarusijos išvykęs R. Pratasevičius tapo vienu pagrindinių A. Lukašenkos priešininkų. Jis tvarkė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus, ir buvo apkaltintas masinių neramumų kurstymu. Už tai jam gresia įkalinimas iki 15 metų.

A. Lukašenka praėjusią savaitę apkaltino R. Pratasevičių „kruvino maišto“ kurstymu.

Minėtoje ONT laidoje R. Pratasevičius pripažino, kad protestai nuslopo, ir sakė, kad opozicijai reiktų palaukti, kol ekonominės problemos paskatins didelės visuomenės dalies nepasitenkinimą.

„Mums reikia palaukti, kol pablogės ekonominė padėtis... ir žmonės išeis į gatves dėl, tiesiai pasakius, sriubos dubenėlio“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1070)