Baltarusijos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė, kad buvo atšauktas JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) leidimas dirbti šalyje.

Savo pranešime URM atstovas Anatolis Hlazas sakė, kad Jungtinėms Valstijoms teks sumažinti savo diplomatinį ir administracinį personalą Baltarusijoje, taip pat bus sugriežtinta vizų išdavimo tvarka. Jis nepateikė jokių detalių dėl šių atsakomųjų sankcijų.

Balandį JAV paskelbė, kad sugrąžina sankcijas devynioms Baltarusijos valstybinėms bendrovėms, autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ignoravus perspėjimus paleisti politinius kalinius po susidorojimo su demokratiją palaikančiais protestuotojais po ginčijamų praėjusių metų rinkimų.

Tos sankcijos įsigaliojo ketvirtadienį.

A. Hlazas pareiškė, kad šios JAV priemonės pakenks tik „eiliniams Baltarusijos piliečiams“.

„Šie veiksmai yra neteisėti, prieštarauja tarptautinei teisei ir yra nukreipti į suverenios valstybės spaudimą“, – sakė jis pareiškime.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai pranešė, kad JAV skelbs daugiau sankcijų Minskui, reaguodamos į incidentą, kai Baltarusijos sostinėje buvo priverstinai nutupdytas Europos keleivinis lėktuvas ir sulaikyti juo skridę opozicijos tinklaraštininkas bei jo mergina.

2008 metais A. Lukašenka išsiuntė iš šalies amerikiečių ambasadorių, kai tuometinio JAV vadovo George'o W. Busho administracija po nesąžiningais laikomų rinkimų ir griežtų veiksmų prieš protestuotojus paskelbė sankcijas baltarusių prezidentui, jo sąjungininkams ir valstybiniam naftos koncernui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)