Pastarųjų pusantrų metų laikotarpis epidemiologams buvo tikras atradimų kelias. Tačiau neseniai šiame koronaviruso pažinimo kelyje įvyko netikėtas posūkis link Seišelių – Indijos vandenyne esančio salyno, kuriame gyvena mažiau nei 100 tūkst. gyventojų. Ši šalis neseniai netikėtai tapo daugiausiai gyventojų Žemėje paskiepijusia valstybe: čia dviem dozėmis jau paskiepyta 64 proc. gyventojų.

Tačiau virusologų nuostabai bei vietos valdžios nusivylimui šalyje daugėja naujų infekcijos atvejų. Vietos valdžia tikėjosi, kad sparti skiepijimo programa leis nuo turizmo priklausomai ekonomikai atsiverti. Deja, nuo gegužės13 d. net trečdalis aktyvių infekcijos (maždaug 900 atvejų) atvejų – tarp visiškai paskiepytų gyventojų.

Skiepų priešininkai sako, kad tai įrodo, jog jie teisūs. O tarptautiniai visuomenės sveikatos ekspertai mėgina atsakyti į daugybę klausimų. Ar nesuveikė viena ar abi vakcinos, kurios buvo naudojamos Seišeliuose? Galbūt nepasiektas vadinamasis visuomenės imunitetas? Galbūt šalis kovoja su labiau užkrečiama viruso atmaina, kuri praslysta pro tam tikrų vakcinų sukuriamą apsaugą?

„Taigi, kas vyksta? – klausia Sidnėjuje veikiančio Naujojo Pietų Velso universiteto pasaulinio biologinio saugumo profesorė Raina MacIntyre. – Gali būti, kad dar nepasiekta visuomenės imuniteto riba, jeigu ten siaučia Pietų Afrikos atmaina.“

Atsakymai į klausimus, kuriuos svarsto R. MacIntyre ir kiti ekspertai, gali turėti įtakos būsimam pandemijos kursui. Pirmiausia ši mažutė valstybė tapo dviejų iš dažniausiai pasaulyje naudojamų vakcinų nuo koronaviruso „bandymo poligonu“. Seišeliuose 57 proc. gyventojų paskiepyta „Sinopharm“ vakcina, o 43 proc. buvo paskiepyti „Covishield“ vakcina, kurią sukūrė „AstraZeneca“.

Tai, kas vyksta Seišeliuose, gerokai skiriasi nuo padėties Izraelyje – antroje pasaulyje daugiausiai savo gyventojų paskiepijusioje šalyje, kur koronaviruso atvejų yra gerokai sumažėję. Šis kontrastas gali suteikti svarbios informacijos apie skirtingų vakcinų nuo koronaviruso efektyvumą.
Izraelyje daugiausia naudota „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina.

Verta paminėti, kad šios pandemijos metu pirmą kartą pradėtos naudoti pagal mRNR technologiją sukurtos vakcinos (antroji jų yra „Moderna“). Iki šiol gauti klinikinių bandymų duomenys rodo, kad šios vakcinos efektyviau stabdo koronaviruso plitimą, yra efektyvesnės prieš viruso atmainas ir užkardo viruso plitimą bendruomenėje.

O „Sinopharm“ ir „Covishield“ vakcinos yra labiau paremtos tradiciniais metodais ir, kaip rodo tyrimai, yra mažiau efektyvios.

Kol kas akivaizdu, kad, nors Seišeliuose fiksuojamas infekcijos atvejų augimas, esama labai mažai atvejų, kai žmonės suserga labai sunkia ligos forma. „Intensyvios terapijos skyriuose turime tik kelis žmones. Du iš keturiasdešimties (iš gydomų ligoninėse), – per interviu gegužės 10 d. sakė Seišelių prezidentas Wavelis Ramkalawanas. – Vakcinos apsaugo žmones nuo sunkių simptomų.“

Tačiau reikia daugiau atsakymų. Šalies vyriausybė iki šiol neatskleidė, kokia vakcina buvo panaudota trečdalyje vadinamųjų proveržio atvejų. Be to, nedaryta ir genomo sekvestravimo tyrimų siekiant nustatyti, kokia koronaviruso atmaina dominuoja Seišeliuose. Tiesa, vasarį nustatytu pirmuoju atveju buvo identifikuota būtent Pietų Afrikos atmaina.

Gegužės 13 d. Seišelių visuomenės sveikatos komisarė Jude Gedeon sakė, kad ketinama siųsti mėginį į Kenijos medicininių tyrimų institutą. Pasaulio sveikatos organizacija taip pat imasi veiksmų.

„Esame labai susirūpinę ir siunčiame įvairių sričių ekspertų komandą, kad padėtume Seišelių vyriausybei spręsti šią situaciją, – sakė Konge mieste Brazavilyje veikiančio PSO regioninio biuro Afrikai atstovas Richardas Mihigo. – Taip pat kalbamės su vietos vyriausybe dėl vakcinų efektyvumo studijos atlikimo.“

Padėtis Seišeliuose taip pat dar kartą mums parodo, kad mūsų supratimas apie visuomenės imunitetą – teorinę ribą, kuomet virusas nebegali plisti – ir toliau kinta. Mokslininkai anksčiau svarstė, kad, norint pasiekti tokį imunitetą, nuo koronaviruso reikėtų paskiepyti ar juo turėtų persirgti nuo 55 iki 82 proc. gyventojų.

Tačiau, nuo pandemijos pradžios praėjus jau 17 mėnesių, dabar manoma, kad ši riba gali priklausyti nuo konkrečios populiacijos jautrumo tam tikroms atmainoms, to, kaip žmonės laikosi fizinio atstumo, dėvi kaukes ir laikosi kitų infekcijos prevencijos priemonių, taip pat metų laiko, nes epideminė padėtis paprastai pablogėja, kai dėl itin šalto ar karšto oro žmonės daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose.

„Veikiausiai nebus taip, kad mes iki nulio sumažinsime šio viruso plitimą ar visiškai jį išnaikinsime, – sako Baltimorėje veikiančio Johnso Hopkinso sveikatos saugumo centro epidemiologė Jennifer Nuzzo. – Vakcinos daro tai, kas mums dabar rūpi labiausiai – užkardo rimtus ligos atvejus.“

Seišelių pamokos gali būti vertingos kitoms šalims sprendžiant, kokias vakcinas pirkti.

„Svarbiausia yra vakcinų kokybė ir efektyvumas prieš jūsų šalyje plintančią atmainą“, – sakė Pietų Afrikos Respublikos Medicininių tyrimų tarybos pirmininkė Glenda Gray, kuri buvo viena iš „Johnson & Johnson“ sukurtos vakcinos bandymų šalyje vadovė.

Seišelių finansų ministras Naadiras Hassanas, turėjęs suvaldyti pernai 13 proc. susitraukusią Seišelių ekonomiką, sako, kad vyriausybė negali sau leisti stovėti ir nieko nedaryti bei laukti atsakymų dėl esamų su koronavirusu susijusių mįslių. Jo teigimu, šalis yra „atvira ir pažeidžiama ekonomika“. „Šalis turi būti saugi, šalis turi būti atvira“, – sakė jis.

Mirė paskiepytas vyriškis

Seišeliuose ketvirtadienį nuo koronaviruso mirė dviem „AstraZeneca“ kompanijos vakcinos versijos dozėmis paskiepytas vyriškis.

54-erių vyras yra pirmasis visiškai paskiepytas asmuo šalyje, miręs nuo COVID-19, spaudos konferencijoje patvirtino saloje įsikūrusios valstybės visuomenės sveikatos komisaras Jude‘as Gedeonas. Jis nenurodė, prieš kiek laiko vyriškis buvo paskiepytas ir ar šį atvejį tiria „AstraZeneca“.

Nors 98 tūkst. gyventojų turinti šalis paskiepijo didesnę dalį savo populiacijos nei bet kuri kita, atvejų skaičius joje išaugo. Tai kelia klausimų dėl vakcinų veiksmingumo vis labiau plintant COVID-19 atmainoms. Kol kas dviem vakcinos dozėmis paskiepyta 68 proc. šalies gyventojų.

Seišeliuose beveik visi gyventojai skiepijami „Sinopharm“ ir „Covishield“ vakcinomis. „Covishield“ – tai „AstraZeneca“ vakcinos versija, pagal licenciją pagaminta Indijoje. Nors vyriausybė teigia, kad Seišeliuose „Covishield“ vakcina paliekama daugiausia vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, kai kuriais atvejais ja visgi skiepijami ir jaunesni.

Palmėmis nusagstytas salynas Indijos vandenyne siekė kuo greičiau suteikti savo gyventojams imunitetą, kad galėtų atsiverti valstybės ekonomikai gyvybiškai svarbiems turistams. Vyriausybė praėjusį mėnesį pareiškė, kad neskiepyti piliečiai šešis kartus labiau rizikuoja susirgti COVID-19, palyginus su pasiskiepijusiais.

Nors „AstraZeneca“ vakcinos tyrimai parodė, kad ji yra beveik 100 proc. veiksminga apsisaugant nuo mirties, sukeltos daugumos COVID-19 atmainų, jos veiksmingumas apsaugant nuo lengvos ir vidutinio sunkumo ligos formos, sukeltos beta atmainos, pirmą kartą užfiksuotos Pietų Afrikos Respublikoje, tėra 22 proc. Ši atmaina aptikta ir Seišeliuose.

Visiškai paskiepytų žmonių mirčių pasitaikė ir kitur. Birželio 3 d. Napos apygarda Jungtinėse Valstijose pranešė, kad po antros „Moderna“ dozės prabėgus daugiau nei mėnesiui nuo COVID-19 mirė visiškai paskiepyta moteris.

Nors atvejų skaičius Seišeliuose po pirminio piko gegužės pradžioje nukrito, dabar jis išlieka nepajudinamai didelis.

„Deja, kritimo tendencija, kurią fiksavome nuo gegužės vidurio, panašu, stabilizavosi, atvejų skaičius toliau nekrenta“, – kalbėjo J. Gedeonas.

„Plitimas šalies viduje tebesitęsia“, – pažymėjo pareigūnas, pridurdamas, kad gali būti sugriežtinti judėjimo ir susibūrimų ribojimai.

J. Gedeonas paragino antrąja doze dar nepasiskiepijusius asmenis tą padaryti. Pastaruoju metu 1 538 žmonės neatėjo nurodytu laiku pasiskiepyti antrąja „Covishield“ doze, o 2 076 – antrąja „Sinopharm“ doze.

Birželio 9 d. duomenimis, Seišeliuose užfiksuoti 1 293 aktyvūs COVID-19 atvejai.

Vyriausybė svarsto skiepyti gyventojus trečiąja doze ir derasi su „Pfizer Inc.“ dėl vakcinos, kuria skiepytų šalies paauglius, dozių. Be to, pradėta skiepyti rusiška „Sputnik V“ vakcina.