Mitingas surengtas minint antrąsias smurtinio protestuotojų stovyklos metinių išvaikymo metines. Tos akcijos dalyvių pastangomis užpernai buvo nušalintas ilgametis prezidentas Omaras al Bashiras.

„Atėjome čia paminėti sėdimojo streiko žudynių ir parodyti, kad net nuvertus Bashirą žmonės tebekenčia“, – sakė 24 metų Emanas Babikeras, kuris skundėsi aukštu nedarbo lygiu.

Nešini Sudano vėliavomis ir transparantais su teisingumo reikalaujančiais šūkiais, aktyvistai nužygiavo prie ministrų kabineto būstinės ir prokuratūros, o kai kurie akcijos dalyviai giedojo valstybės himną, pranešė AFP korespondentas.

„Norime pasiųsti vyriausybei signalą, kad visada galime išeiti į gatves, jeigu jai nepavyks užtikrinti teisingumo žuvusiesiems“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Walidas Shazli.

Prieš ketvirtadienio protestus Sudano valdžia uždarė pagrindinius kelius, vedančius į kariuomenės būstinę Chartume, ir paragino demonstrantus nesiartinti prie to pastato.

Ministrų kabinetas savo pareiškime nurodė besiderantis su saugumo tarnybomis, siekdamas pagreitinti teisingumo dėl aukų vykdymą.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija ėmėsi visų būtinų „priemonių protestuotojų, taip pat strateginių ir gyvybiškai svarbių objektų saugumui užtikrinti“.

Gegužę Chartume buvo organizuotas panašus mitingas, siekiant šventojo Ramadano mėnesio metu paminėti sėdimojo streiko išvaikymo metines.

Saugumo pajėgoms vaikant tą demonstraciją du žmonės žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Sudaniečių ginkluotosios pajėgos vėliau pareiškė perdavusios prokurorams sąrašą, į kurį įtraukti kariškiai, įtariami prisidėję prie pastarųjų protestuotojų žūties.

2019-ųjų sėdimasis streikas buvo surengtas siekiant užbaigti tris dešimtmečius trukusį O. al Bashiro valdymą.

Geležiniu kumščiu šalį valdęs prezidentas buvo nušalintas 2019 metų balandį, bet protestuotojai ir po to ištisas savaites laikė savo stovyklą reikalaudami, kad kariškiai perduotų valdžią civiliams.

2019 metų birželį, baigiantis Ramadanui, ginkluoti vyrai kariška apranga brutaliai išvaikė stovyklą.

Per kelias dienas trukusią operaciją žuvo mažiausiai 128 žmonės, nurodo su protestų judėjimu susiję medikai.

Tuo metu valdantieji generolai neigė įsakę smurtinėmis priemonėmis vaikyti stovyklą ir ragino atlikti tyrimą.

Tyrimo komitetas buvo įsteigtas 2019 metų pabaigoje, bet tyrimas iki šiol nebaigtas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)