„Gynybos ministerija šiandien surengė susitikimą su JAV ambasada Osle, per kurį mes aiškiai pasakėme, kad šnipinėti sąjungininkus yra nepriimtina ir nereikalinga“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Norvegijos gynybos ministras Frankas Bakke-Jensenas.

Ministerija nurodė, kad asmuo, dalyvavęs susitikime su aukšto rango Norvegijos pareigūnu, yra JAV laikinasis reikalų patikėtinis. Remiantis ambasados svetaine, šias pareigas eina Richardas Riley.

JAV diplomatinėje atstovybėje šiuo metu nėra ambasadoriaus.

Danijos ir kitų Europos šalių žiniasklaida, įskaitant Prancūzijos leidinį „Le Monde“ ir danų visuomeninį transliuotoją „Danmarks Radio“ (DR), sekmadienį pranešė, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), naudodamasi interneto kanalais Danijoje, 2012–2014 metais šnipinėjo garsius politikus ir aukšto rango pareigūnus Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje bei Prancūzijoje, įskaitant Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

Remiantis pranešimu, NSA vykdė tokią veiklą, piktnaudžiaudama bendradarbiavimu su Danijos karinės žvalgybos padaliniu FE.

Pranešimų apie tai, kad sąjungininkės šnipinėja viena kita, pasirodydavo nuo 2013 metais kilusio skandalo, kai buvęs NSA kontraktininkas Edwardas Snowdenas paviešino tūkstančius įslaptintų dokumentų, kuriuose aprašomas didžiulio masto sekimas, vykdytas Jungtinių Valstijų po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro atakų.

Po naujausių pranešimų Paryžius, Berlynas ir kitos Europos sostinės pirmadienį pareikalavo, kad Danija pateiktų savo paaiškinimą.

„Džiaugiuosi, kad amerikiečiai aiškiai davė suprasti, kad jie 2014 metais pakeitė savo sąjungininkų stebėjimo praktiką ir kad jie nori bendradarbiauti su mumis ir kitais, siekdami nustatyti, kas nutiko“, – premjerę Erna Solberg citavo Norvegijos naujienų agentūra NTB.

„Šiandien iškvietėme JAV ambasadą Osle, siekdami tai išsiaiškinti“, – pridūrė ji.

NTB duomenimis, E. Solberg ketvirtadienį taip pat kalbėjosi su kolege dane Mette Frederiksen.

„Pakartojau, kad artimų draugų ir sąjungininkų šnipinėjimas laikomas nepriimtinu ir nereikalingu“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)