Skeptiškas požiūris į skiepus, prastas proceso organizavimas ir nepasitikėjimas institucijomis pastebimai sulėtino skurdžiausios Europos Sąjungos valstybės narės vakcinavimo procesą.

Kol kas bent viena doze Bulgarijoje pasiskiepijusiųjų gyventojų – mažiau nei 20 proc. Nors metų pradžioje ir būta tiekimo sutrikimų, dabar šalis turi pakankamai vakcinų ir netgi prašė dalį siuntų dėl paklausos stokos atidėti, ketvirtadienį Sofijoje žurnalistams kalbėjo Bulgarijos sveikatos ministras Stoičo Katsarovas.

Bulgarija paprašė Europos Komisijos galimybių dalį savo vakcinų parduoti arba paaukoti šalims, kurioms jų trūksta – tai Šiaurės Makedonija, Kosovas, Albanija bei Bosnija ir Hercegovina.

Skelbiama, kad dauguma vakcinos dozių, kurias perleidžia Bulgarija, yra „AstraZeneca“. Nuo tada, kai kelios Europos Sąjungos valstybės narės nusprendė dėl galimų komplikacijų laikinai nutraukti jos naudojimą, bulgarai vengia rinktis šią vakciną.

„Norime padėti. Mūsų pačių poreikiai patenkinti. Šiuo metu nėra jokio pagrindo nuogąstauti, kad iki metų galo susidursime su stygiumi“, – paaiškino Bulgarijos sveikatos ministras S. Katsarovas.

Bulgarija šiais metais iš „Pzifer“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir J&J užsisakė per 14 mln. dozių. Remiantis naujausiomis viešosios nuomonės apklausomis, skiepytis nuo koronaviruso neketina trys iš penkių bulgarų.

Ekspertai sako, kad tai didžiausias skiepų skeptikų procentas visoje Europos Sąjungoje.

„Deja, bet pas mus sklando daug gandų, labai daug prieš skiepus nusiteikusių žmonių. Mes galime tik suteikti visas sąlygas pasiskiepyti“, – apgailestauja ministras.