P. Whelanas iki arešto viename Maskvos viešbučių 2018 metų gruodį vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Nepaisant diplomatinių protestų pernai jis buvo nuteistas 16 metų kalėti griežto režimo kolonijoje.

Jis pareiškė televizijai CNN esąs įkaitų diplomatijos auka.

„Amerikos piliečio pagrobimas nėra priimtinas niekur pasaulyje“, – telefonu iš Rusijos kalėjimo CNN sakė P. Whelanas.

„Tai nėra Rusijos prieš mane klausimas. Tai yra Rusijos prieš Jungtines Valstijas klausimas, todėl JAV turi išspręsti šią įkaitų diplomatijos situaciją ir padaryti tai kaip įmanoma greičiau“, – pabrėžė jis.

„Taigi, paprašyčiau prezidento Bideno ryžtingai aptarti ir išspręsti šį klausimą su jo kolegomis rusais“, – pažymėjo vyras.

P. Whelanas pridūrė: „Iš tikrųjų vyriausybėms reikia susitarti arba dėl apsikeitimo, arba dėl kitos išeities. Tikiuosi, kad viskas įvyks greitai.“

Interviu buvo paskelbtas liekant dviem savaitėms iki J. Bideno pirmojo susitikimo su V. Putinu demokratui esant JAV prezidento poste, tvyrant reikšmingai įtampai dvišaliuose ryšiuose.

Baltieji rūmai pranešė, kad abu lyderiai aptars virtinę klausimų ir „sieks atkurti nuspėjamumą bei stabilumą“ santykiuose.

P. Whelano interviu galėtų atkreipti dėmesį į galimybę surengti kalinių mainus.

Kaip pernai sakė nuteistojo brolis Davidas Whelanas, jų šeima mano, kad Maskva nori iškeisti Paulą į JAV kalinamą liūdnai pagarsėjusį rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą, taip pat į prekyba narkotikais įtariamą pilotą kontraktininką Konstantiną Jarošenką, irgi kalinamą Jungtinėse Valstijose.

D. Whelanas pridūrė, kad kitas asmuo, kurį Maskva galbūt norėtų susigrąžinti, yra Bogdana Osipova, 2019 metais nuteista kalėti Kanzase pagrobimo byloje, iškeltoje jai į Rusiją išsiuntus nuo buvusio vyro amerikiečio susilauktus vaikus.

Vašingtonas taip pat galėtų svarstyti galimybę susigrąžinti kitą buvusį amerikiečių jūrų pėstininką Trevorą Reedą, kuris praėjusių metų liepą buvo nuteistas devynerius metus kalėti dėl įtarimų, kad jis būdamas neblaivus užpuolė rusų policininką.

P. Whelanas CNN pareiškė, kad jis suimtas pagal sufabrikuotus kaltinimus šnipinėjimu ir pasiųstas už grotų po „fiktyvaus“ slapto teismo proceso.

Dabar jis atlieka bausmę siūdamas drabužius kalėjimo fabrike, kur didelį nerimą kelia koronavirusas.

P. Whelanas pranešė amerikiečių televizijai, kad jis jau buvo paskiepytas pirmąja iš dviejų vakcinų nuo COVID-19 dozių.

„Gauti medicininę pagalbą čia yra labai sunku“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)