"Siūlau planą įvykdyti realias ... politines reformas - sudaryti konstitucinę komisiją, ... kurios tikslas būtų parengti naują Ukrainos konstitucijos versiją", - parlamente sakydamas metinę kalbą pareiškė V.Juščenka.

"Užbaigtas projektas būtų pateiktas apsvarstyti visai šaliai, ... o tada - visuotiniam referendumui", - sakė prezidentas.

"Kaip konstitucijos garantas nežengiau ir nežengsiu nė vieno žingsnio konstitucijos redakcijos, įsigaliojusios 2006 metų sausio 1 dieną, pažeidimo link, - sakė V.Juščenka. - Tuo pačiu ne kartą pabrėžiau, kad konstitucijos pakeitimai, kurie įsigaliojo ir dar turi įsigalioti, yra tik dalinė valdžios sistemos reforma".

Pagal dabartinę konstituciją, prezidentas gali sušaukti referendumą konstituciniais klausimais.

Provakarietiškų pažiūrų V.Juščenka, kuris kritikavo nuo šių metų pradžios galiojančius konstitucijos pakeitimus, kuriais buvo apriboti prezidento ir išplėsti parlamento įgaliojimai, mano, kad 2006 metų sausio 1-ąją įsigaliojusi konstitucinė reforma yra netobula.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad konstitucijos pakeitimai jau dabar sukelia problemų, tarp kurių yra neaiškumai dėl vyriausybės atsistatydinimo tuo atveju, jei subyrėtų ją suformavusi koalicija.

"Ką daryti piliečiams, jeigu viena valdžios atšakų nevykdo savo konstitucinių įgaliojimų", - pažymėjo valstybės vadovas.

Jis taip pat pareiškė, kad nė vienas įstatymų, reguliuojančių valdžios institucijų veiklą, nesuderinti su padarytomis Konstitucijos pataisomis. "Kol nepakeisti šie įstatymai, valdžia naujomis sąlygomis negalės normaliai veikti", - pareiškė prezidentas.

"Esu tikras, kad politikos reformos tikslai turi būti kur kas gilesni. Tai neturi būtu tik įgaliojimų perskirstymas prezidento, parlamento ir vyriausybės trikampyje", - sakė V.Juščenka.

Jis nurodė, jog dar viena problema yra ta, kad valdžios sistemos reforma centre ir vietose nesuderinta. Reforma vietose atidėta mažiausiai pusei metų.

"Pereinant prie proporcinio vietos savivaldos atstovaujamųjų institucijų formavimo principo neatsižvelgiama į vietos bendruomenių interesų gynimą ir kyla tiesioginė išcentrinių tendencijų sustiprėjimo grėsmė", - sakė V.Juščenka.

V.Juščenka į valdžią iškilo kiek daugiau nei prieš metus, per vadinamąją oranžinę revoliuciją - masines protesto akcijas, kurias išprovokavo suklastoti rinkimų rezultatai.

Tačiau pirmuosius jo metus šiame poste sukrėtė jo komandos susipriešinimas ir skilimas į dvi stovyklas, kurios viena kitą kaltina korupcija. Šio skilimo kulminacija buvo populiarios premjerės Julios Tymošenko atleidimas pernai rugsėjį. Dėl to nusivylė kai kurie "oranžinės revoliucijos" šalininkai.

Visuomenės apklausos prieš kovo 26-osios rinkimus rodo, kad šiuo metu populiariausia yra Viktoro Janukovičiaus, Maskvos remto kandidato į prezidentus, kurį V.Juščenka 2004 metais įveikė per rinkimus, Regionų partija.

V.Juščenkos "Mūsų Ukraina" ir J.Tymošenko vadovaujamas blokas pagal populiarumą varžosi dėl antrosios vietos.