Šiuo ministrės pirmininkės Mette Frederiksen vadovaujamos socialdemokratų vyriausybės, nusiteikusios prieš imigraciją, žingsniu siekiama atgrasyti migrantus iš viso atvykti į Daniją.

Numatoma, kad prieglobsčio prašytojai turėtų asmeniškai pateikti prašymą Danijos pasienyje, o tada, kol jų prašymas bus nagrinėjamas, jie būtų nugabenami į prieglobsčio centrą už Europos ribų.

Jei prieglobsčio prašymas patenkinamas ir asmeniui suteikiamas pabėgėlio statusas, jam būtų suteikta teisė gyventi priimančiojoje šalyje. Jei atmetamas – migrantas turės palikti priimančiąją šalį.

Danija apmokėtų tokios operacijos išlaidas, bet prieglobsčio prašymą nagrinėtų priimančioji šalis.

Naujojo įstatymo tikslas – sukurti teisinį pagrindą žmonių, siekiančių prieglobsčio Danijoje, perkėlimui į trečiąją šalį, praneša Imigracijos ministerija.

Tačiau net „tie, kurių prieglobsčio prašymai bus sėkmingi, po išgabenimo negalės sugrįžti „atgal“ į Daniją ir džiaugtis pabėgėlio statusu. Jie tiesiog gaus pabėgėlio statusą kol kas neįvardytoje priimančiojoje šalyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kopenhagos universiteto migracijos ekspertas Martinas Lembergas-Pedersenas.

Kol kas nė viena šalis nesutiko bendradarbiauti su Danija šiuo klausimu, bet vyriausybė sako, kad deramasi su 5–10 šalių, tik jų neįvardija.

„Prieglobsčio prašytojų perkėlimo į trečiąją šalį sistema, be abejo, turi būti sukurta remiantis tarptautinėmis konvencijomis“, – naujienų agentūrai AFP sakė migracijos ministras Mattiasas Tesfaye.

„Šis pasiūlymas šiek tiek primena Donaldą Trumpą ir jo sieną“, – kritikuoja įstatymą nevyriausybinės organizacijos „ActionAid Denmark“ generalinis sekretorius Timas Whyte‘as.

JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) mano, kad toks pasiūlymas „prieštarauja tarptautinio bendradarbiavimo principams“.

„Inicijuodama tokį drastišką ir ribojantį Danijos pabėgėlių įstatymų pakeitimą, Danija rizikuoja sukelti domino efektą, kai kitos Europos šalys ir kaimyniniai regionai taip pat ims svarstyti galimybę apriboti pabėgėlių apsaugą jų žemėse“, – naujienų agentūrai „Ritzau“ sakė UNHCR atstovas Šiaurės ir Baltijos šalyse Henrikas Nordentoftas.

2019 metais Danijoje prieglobsčio prašė tik 2 716 žmonių, t. y. aštuonis kartus mažiau nei 2015 metais per migrantų krizę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)