Toks „VTimes“ redaktorių pareiškimas pasirodė sunkiu metu ne valstybinei Rusijos žiniasklaidai dirbantiems žurnalistams ir redaktoriams, kai labai smarkiai sumažėjo erdvės nepriklausomai žurnalistikai ir opozicijos balsams.

Pareiškime sakoma, kad „VTimes“ redaktoriai svarstė kelias galimybes tęsti darbą po įtraukimo į „užsienio agentų“ sąrašą, bet visi šie scenarijai neapsaugotų darbuotojų nuo baudžiamojo persekiojimo ar įkalinimo.

„Iš esmės „VTimes“ stumiama į opozicinės politinės žiniasklaidos nišą. Bet mes jį sumanėme ir padarėme kaip visiškai kitokį leidinį“, – sakoma vadovybės pareiškime.

„Todėl nusprendėme nuo birželio 12-osios, Rusijos nepriklausomybės dienos, nebeleisti „VTimes“, – priduriama pareiškime.

Kaip gegužės mėnesį paaiškino Teisingumo ministerija, internetinė žiniasklaidos priemonė „VTimes“ į Rusijos „užsienio agentų“ sąrašą įtraukta todėl, kad yra įregistruota Nyderlanduose.

Šią naujienų svetainę pernai įkūrė buvę verslo dienraščio „Vedomosti“ redaktoriai ir žurnalistai, atsistatydinę, kai dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi buvo paskirtas Kremliui palankus vadovas.

Organizacijos ar asmenys, kurie Rusijoje laikomi „užsienio agentais“, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo medžiagą; kitu atveju jiems gali grėsti bauda.

Ši etiketė taip pat atbaido potencialius reklamuotojus ir sunkina žurnalistų darbą, įskaitant šaltinių citavimą.

Kaip ir „Vedomosti“, „VTimes“ naudoja garsųjį „Financial Times“ lašišos spalvos foną ir turi leidybos susitarimą su šiuo britų laikraščiu.

Sprendimas priskirti „VTimes“ „užsienio agentams“ buvo priimtas nepraėjus nė mėnesiui, kai ši prieštaringai vertinama etiketė buvo priskirta vienai populiariausių Rusijos nepriklausomų naujienų svetainių „Meduza“, kurios redakcija įsikūrusi Latvijoje. Sumažėjus iš reklamos gaunamoms pajamoms, svetainė buvo priversta pradėti sutelktinio finansavimo kampaniją, kad išsilaikytų.

Kaip ir „VTimes“ atveju, „Meduza“ įkūrė žurnalistai, pasitraukę iš kito leidinio, kurį perėmė Kremliaus politiką palaikanti vadovybė.

2017 metais į „užsienio agentų“ sąrašą įtrauktas JAV finansuojamas „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) neseniai sulaukė virtinės didelių baudų už įstatyme numatytų reikalavimų nesilaikymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)