Likus kelioms dienoms iki Europarlamento plenarinės sesijos Liuksemburge įsikūręs Europos Sąjungos Bendrasis Teismas laikinai sustabdė sprendimą panaikinti C. Puigdemont'o ir buvusių Katalonijos regiono ministrų Toni Comino bei Claros Ponsati parlamento nario neliečiamybę.

Europos Parlamentas jų neliečiamybę panaikino kovo mėnesį. Madridas siekia areštuoti C. Puigdemont'ą, T. Cominą ir C. Ponsati dėl kaltinimų kurstymu maištauti prieš vyriausybę, nes jie 2017 metais padėjo organizuoti referendumą dėl regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos. Madridas tą plebiscitą paskelbė neteisėtu.

C. Puigdemont'as ir T. Cominas taip pat kaltinami lėšų grobstymu.

Tas sprendimas atvėrė kelią Ispanijos aukščiausiajam teismui siekti jų ekstradicijos. Tačiau C. Puigdemont'as, T. Cominas ir C. Ponsati pareiškė, jog kreipsis į ES aukščiausios instancijos teismą – Europos Teisingumo Teismą, tvirtindami, jog gali būti įkalinti ir tokiu atveju negalėtų vykdyti savo, kaip išrinktų Europos įstatymų leidėjų, pareigų.

Anot jų, jie susidurs su didžiule rizika, kai pirmadienį dalyvaus Europarlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre.

Po 2017 metų referendumo į Belgiją pabėgęs ir ten šiuo metu gyvenantis C. Puigdemont'as kaltino ES valdžią „politiniu persekiojimu“, kai iš jo buvo atimta neliečiamybė.

Visi trys katalonų politikai į Europos Parlamentą buvo išrinkti 2019 metais. Visi europarlamentarai įgyja teisinę neliečiamybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)