Paklaustas vieno žurnalisto, ar imsis veiksmų prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, su kuriuo J. Bidenas vėliau šį mėnesį susitiks Ženevoje, Amerikos prezidentas atsakė: „Atidžiai žvelgiame į šį reikalą.“

Ataka panaudojant išpirkos reikalaujantį virusą, nutaikyta į Brazilijoje įsikūrusios JBS padalinį Jungtinėse Valstijose, paskatino naujus kaltinimus, kad Rusija mažų mažiausiai suteikia prieglobstį kibernetiniams nusikaltėliams.

Panašių įtarimų buvo kilę, kai išpirkų reikalaujantys įsilaužėliai praeitą mėnesį buvo privertę laikinai užsidaryti svarbų naftos produktų vamzdyną „Colonial“ JAV rytuose.

Paklaustas, ar V. Putinas galbūt tokiu būdu tyrinėja naujojo JAV vadovo reakciją prieš jųdviejų susitikimą, J. Bidenas atsakė: „Ne.“

Federalinis tyrimų biuras (FTB) trečiadienį ataką prieš JBS susiejo su kompiuteriniais įsilaužėliais, pasivadinusiais „REvil“ ir „Sodinokibi“. Pasak ekspertų, tai yra du tos pačios grupės, susijusios su Rusija, pavadinimai.

FTB pareiškė „uoliai dirbantis, kad šie grėsmę keliantys veikėjai būtų patraukti atsakomybėn“.

„Toliau kreipiame savo pastangas, kad užtrauktume riziką ir pasekmes už tai atsakingiems kibernetiniams veikėjams bei patrauktume juos atsakomybėn“, – sakoma agentūros pranešime.

Baltieji rūmai nurodė, kad J. Bidenas išsakys JAV susirūpinimą per birželio 16 dieną vyksiantį viršūnių susitikimą, taip pat per anksčiau vyksiančius susitikimus su sąjungininkais iš Didžiojo septyneto (G-7), Europos Sąjungos ir NATO.

„Tikimės, kad tai bus diskusijų tema per visą prezidento kelionę“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

„Priglausti nusikalstamus elementus, kurie yra nusiteikęs daryti žalą, kurie daro žalą kritiškai svarbiai infrastruktūrai Jungtinėse Valstijose, yra nepriimtina, – pabrėžė ji. – Mes dėl to nesėdėsime rankas sudėję. Iškelsime šį [klausimą] ir neatmesime jokių galimybių.“

Baltieji rūmai Kremliaus tiesiogiai neapkaltino, tik užsiminė, jog šios nusikalstamos gružės veikia Rusijoje. Vis dėlto J. Psaki pareiškė, kad „atsakingos valstybės nepriglaudžia“ kibernetinių nusikaltėlių.

„Prezidentas Bidenas neabejotinai mano, kad prezidentas Putinas ir Rusijos vyriausybė turi atlikti tam tikrą vaidmenį stabdant tokias atakas ir užkertant joms kelią. Taigi, tai bus diskusijų tema, kai jie susitiks“, – aiškino Baltųjų rūmų atstovė.

Rusija savo ruožtu trečiadienį sakė būsianti atvira bet kokiems JAV prašymams padėti ištirti minėtą kibernetinę ataką.

JBS mėsos perdirbimo verslas apima JAV, Australiją, Kanadą, Europos šalis, Meksiką, Naująją Zelandiją ir Jungtinę Karalystę.

Bendrovė informavo, kad nuo ketvirtadienio visų jos įmonių veikla bus visiškai atkurta.