Pasak valstybės sekretoriaus pavaduotojos Wendy Sherman, Danielio Fensterio ir Nathano Maungo areštas kelia didelį susirūpinimą. Pareigūnė paragino juos paleisti ir leisti sugrįžti pas jų šeimas.

„Laisva ir nepriklausoma žiniasklaida yra būtina, norint sukurti klestinčią, atsparią ir laisvą visuomenę. Danielio ir Nathano suėmimas, taip pat Birmos kariuomenės vykdomi kitų žurnalistų areštai prilygsta nepriimtinam išpuoliui prieš žodžio laisvę Birmoje“, – Bankoke žurnalistams sakė W. Sherman, paminėdama ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

Tai pirmas W. Sherman kaip valstybės sekretoriaus pavaduotojos turas po užsienio šalis, kurio metu ji turi aplankyti Belgiją, Turkiją, Indoneziją, Kambodžą ir Tailandą.

37 metų D. Fensteris, Mianmare leidžiamo žurnalo „Frontier Myanmar“ vykdomasis redaktorius, buvo sulaikytas gegužės 24 dieną Jangono tarptautiniame oro uoste, kai ruošėsi skristi į Kvala Lumpūrą, iš kur vėliau turėjo vykti į Detroitą susitikti su savo šeima.

N. Muangas ir Mianmaro pilietybę turintis Hantharas Nyeinas, Mianmaro naujienų interneto svetainės „Kamayut Media“ įkūrėjai, buvo sulaikyti kovo 9 dieną, pranešė Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas, remdamasis pranešimais Mianmaro žiniasklaidoje. Grupė pranešė gavusi pranešimų, kad N. Muangas, vyriausiasis svetainės redaktorius, ir Hantharas Nyeinas, naujienų prodiuseris, per pirmąsias kelias savaites Inseino kalėjime patyrė kalėjimo prižiūrėtojų fizinį smurtą.

Vasarį valdžią perėmusi ir Mianmaro civilinės lyderės Aung San Suu Kyi vyriausybę nuvertusi karinė chunta suėmė dar du užsienio žurnalistus. Laisvai samdomas lenkų fotožurnalistas Robertas Bociaga ir japonų žurnalistas Yuki Kitazumi vėliau buvo deportuoti.

Kovo mėnesį Mianmare pareigūnai civiliais drabužiais buvo trumpam sulaikę britų transliuotojo BBC žurnalistą, rengusį reportažą prie vienų teismo rūmų sostinėje Neipide.

Padėtį šalyje stebinti Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) pranešė, kad chuntai perėmus valdžią šalyje buvo suimta maždaug 90 žurnalistų, daugiau nei pusė jų tebėra suimti, dar 33 priversti slapstytis.

Organizacijos teigimu, nelaisvėje laikoma daugiau nei 4 400 žmonių, iš jų 110 jau paskelbti nuosprendžiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)