D. Gudkovo areštas lydėjo pirmadienį vakare įvykdytą neįprastą kito Kremliaus oponento sulaikymą: Andrejus Pivovarovas buvo išlaipintas iš kilti pasiruošusio lėktuvo Sankt Peterburgo oro uoste, jam ruošiantis išskristi į Lenkiją.

41 metų D. Gudkovo ir 39 metų A. Pivovarovo sulaikymą Kremliaus kritikai laiko dalimi „bauginimo kampanijos“, nukreiptos prieš prezidento Vladimiro Putino priešininkus, artėjant rugsėjį vyksiantiems rinkimams.

„Dmitrijus Gudkovas buvo sulaikytas, – per „Twitter“ parašė jo tėvas Genadijus Gudkovas. Jis pridūrė, kad sūnus buvo sulaikytas dėl nuomos nemokėjimo nuo 2015 metų.

„Kerštingi ir niekingi piktadariai užgrobė mano šalį ir naikina normalius žmones“, – pareiškė buvęs opozicijos įstatymų leidėjas G. Gudkovas.

„Jis sulaikytas dviem paroms. Politikas Dmitrijus Gudkovas tapo įtariamuoju baudžiamojoje byloje dėl itin didelės turtinės žalos padarymo sukčiaujant ar piktnaudžiaujant pasitikėjimu“, – pažymėjo tarptautinės žmogaus teisių grupės „Agora“ advokatas Aleksandras Aldajevas.

D. Gudkovui, jeigu jis bus nuteistas, grės iki penkerių metų nelaisvės.

Antradienį policija atliko kratas jo vasarnamyje, esančiame netoli Maskvos, taip pat jo sąjungininkų ir giminaičių namuose.

„Nežinau, kokia yra formali [kratų] priežastis. Tikroji yra aiški“, – anksčiau antradienį susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė politikas.

„Gudkovas mano, kad tai, kas vyksta, yra susiję su bandymu neleisti jam dalyvauti Valstybės Dūmos rinkimuose“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Visuomeninės stebėtojų komisijos (ONK) Maskvos skyriaus vykdomasis sekretorius Aleksejus Melnikovas.

Jį aplankiusiems ONK nariams D. Gudkovas teigė, kad jam iškelta byla yra susijusi su jo tėvų kompanija, su kuria jis esą niekaip nesiejamas. Aktyvistas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl savo tetos Irinos Jermilovos, taip pat sulaikytos šioje byloje.

Anot advokato, I. Jermilovos vadovaujama įmonė „Sektor 2A“ įtariama patalpų nuomos sutarties sąlygų pažeidimais.

Iš lėktuvo išlaipintas aktyvistas

Pirmadienį policija sulaikė kitą aktyvistą – A. Pivovarovą – jam ruošiantis išskristi į Varšuvą iš Sankt Peterburgo.

A. Pivovarovas buvo išlaipintas iš lėktuvo po to, kai baltarusių valdžia gegužės 23 dieną nutupdė Minske ES lainerį ir sulaikė disidentą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę, Vilniuje studijuojančią Rusijos pilietę Sofiją Sapegą. Tas incidentas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą.

A. Pivovarovas – veiklą neseniai nutraukusio prodemokratinio judėjimo „Atviroji Rusija“ buvęs vykdomasis direktorius – pareiškė, kad jo lėktuvas buvo apsuktas ruošiantis pakilti.

Policija naktį atliko kratą jo bute Sankt Peterburge, o aktyvistui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl bendradarbiavimo su „nepageidaujama organizacija“, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė A. Pivovarovo komanda.

Jam grės iki šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, jeigu bus nuteistas.

Antradienį aktyvistas buvo nugabentas į pietinį Krasnodarą, kur jam iškelta baudžiamoji byla.

Sunkius nusikaltimus nagrinėjančio Tyrimų komiteto Krasnodaro skyrius pareiškė, kad A. Pivovarovas 2020 metų rugpjūtį paskelbė medžiagos, remiančios „nepageidaujamą organizaciją“.

Tyrėjai taip pat apkaltino aktyvistą pirmadienį mėginus pabėgti nuo teisėsaugos.

Tremtyje gyvenančio V. Putino kritiko Michailo Chodorkovskio įkurta „Atviroji Rusija“ praėjusią savaitę paskelbė užsidaranti, kad apsaugotų savo narius nuo baudžiamojo persekiojimo.

2017 metais ši organizacija buvo priskirta prie „nepageidaujamų“ pagal įstatymą, nukreiptą prieš iš užsienio finansuojamas grupes, kaltinamas politiniu kišimusi.

„Įžūlus žingsnis“

Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A. Pivovarovą ir pareiškė, kad jo sulaikymo atvejis „liudija apie besitęsiančią erdvės pilietinei visuomenei, opozicijai ir kritiniams balsams mažėjimo tendenciją“ Rusijoje.

Tuo metu žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ A. Pivovarovo sulaikymą pavadino „įžūliu žingsniu“.

„Nepaisant neseniai įvykdyto išsiformavimo, kad valdžia negalėtų persekioti jos narių, „Atvirosios Rusijos“ raganų medžioklė tęsiasi“, – pareiškime nurodė „Amnesty“ Rusijos skyriaus direktorė Natalija Zviagina.

„Andrejus Pivovarovas turi būti nedelsiant paleistas“, – pridūrė ji.

Sulaikytojo skrydį administravusi Lenkijos bendrovė LOT pareiškė, kad orlaivis jau buvo pradėjęs riedėti, kai Rusijos oro eismo kontrolė liepė įgulai sugrąžinti jį į stovėjimo vietą.

Varšuva pranešė nagrinėjanti šį klausimą.

„Tai neįprasti veiksmai, nes jei rusai norėjo sulaikyti šį asmenį, jie galėjo tai padaryti prieš įlipimą. Kyla klausimas, kodėl tai buvo padaryta būtent tą akimirką“, – valstybiniam transliuotojui TVP sakė užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas (Piotras Vavšykas).

„Civilizuoto pasaulio standartai ten netaikomi“, – pareiškė diplomatas.

Pagrindinis V. Putino oponentas Rusijoje Aleksejus Navalnas vasario mėnesį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų senoje sukčiavimo byloje, kurią pats opozicionierius laiko politine. Valdžia šiuo metu ruošiasi uždrausti jo politinį tinklą.

A. Navalno įsteigtas Kovos su korupcija fondas (FBK) pareiškė, kad Maskva prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus „pasirinko griežčiausią scenarijų“.

„Jie šalina visus iš politinės arenos“, – teigė FBK atstovai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)