Įstatymas uždraus kandidatuoti rinkimuose „ekstremistinių“ organizacijų lyderiams, rėmėjams bei eiliniams nariams.

Prokurorai jau anksčiau paprašė Maskvos teismo pripažinti A. Navalno įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK) ir jo regioninių štabų tinklą „teroristinėmis ir ekstremistinėmis“ organizacijomis.

Teismas sprendimą gali paskelbti jau kitą savaitę.

Kremliaus kritikai sako, kad Rusijos valdžia didina spaudimą opozicijai prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus.

Trečiadienį už minimą įstatymą balsavo 146 Federacijos Tarybos nariai, vienas senatorius pasisakė prieš, dar vienas – susilaikė. Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentas Vladimiras Putinas.

Įstatymas gali paveikti ne tik A. Navalno politinio tinklo aukšto rango narius bei aktyvistus, bet tikriausiai ir dešimtis tūkstančių rusų, kurie rėmė jo veiklą finansinėmis aukomis.

Ekstremistinėmis pripažintų organizacijų lyderiai negalės kandidatuoti į parlamentą penkerius metus. Tokių organizacijų nariams bei asmenims, padėjusiems finansuoti jų veiklą, bus uždrausta kandidatuoti trejų metų laikotarpiui.

Rusijos valdžia ne vienerius metus toleravo opozicines grupes, tarp jų A. Navalno politinį judėjimą, tačiau dabar, anot Kremliaus kritikų, ėmėsi ryžtingų veiksmų kitokiai politinei nuomonei nuslopinti.

Pats A. Navalnas, garsiausias prezidento V. Putino kritikas, šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo kolonijoje netoli Maskvos, laikomoje viena griežčiausių pataisos įstaigų Rusijoje.

Vasarį jis buvo nuteistas kalėti už tai, kad pažeidė ankstesnėje byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga pernai rugpjūtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)